10 ínycsiklandó érv az avokádó mellett
Az avokádó számos okból az egyik legkiválóbb része az általános táplálkozásnak: nem csak a súlycsökkentést segíti elő, de az életveszélyes betegségek veszélyét is képes csökkenteni, nem is beszélve a bőrre gyakorolt pozitív hatásairól. Ha mindez nem lenne elég, az avokádó íze egyszerűen páratlan.
Ennek a különleges gyümölcsnek azonban kevesen ismerik az összes pozitív tulajdonságát, ezért is gyűjtöttünk össze 10-et – remélhetőleg ez meggyőz majd arról, hogy több avokádót fogyassz!
1. Segít kordában tartani a koleszterinszintet
Talán az avokádó egyik ismertebb tulajdonságai közé tartozik, hogy különösen a magas koleszterinszinttel rendelkezők számára hasznos táplálék. A magas koleszterinszint hajlamos eldugítani az artériákat, ami különböző szív- és érrendszeri betegségeket eredményez. Az avokádóban található béta-szitoszterol azonban segít csökkenteni az ilyen káros koleszterinek mennyiségét a szervezetben, ráadásul természetes, mellékhatásmentes módon.
2. Csökkenti a vérnyomást és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának feszélyét
Az orvosi nevén hipertenzióként is emlegetett magas vérnyomás lassan de hatékonyan rongálja szervezetünk artériáit az évek során. A vérnyomás csökkentése – és a 2-es típusú cukorbetegség elleni védekezés – azonban megoldható, ha napi rendszerességgel fogyasztunk avokádót. A monoszaturált zsírsavak a koleszterinszint csökkentése mellett ebben is segítenek. Az inzulinrezisztenciával rendelkezők is előnyösnek találhatják ezt a gyümölcsöt, ugyanis enyhíti a rezisztanciát és ezzel tovább csökkenti az emlegetett cukorbetegség veszélyét.