Elhízás
A cukorbetegség és elhízás kapcsolata
A kutatás során egy fontos eredményt vettek észre a szakemberek. A felfedezés lényege, hogy az elhízott embereknél hiányzik egy fehérje, ami a normál súlyú embereknél megtalálható. A NUCK nevű fehérje pedig a vércukorszint szabályozásban kap jelentős szerepet. Egész pontosan az inzulinszignálban van alapvető szerepe, ami a vércukorszint csökkentését szabályozza.
Az új felfedezés már önmagában is mérföldkőnek számít, hiszen megvan végre az az ok, ami miatt az elhízás megemeli a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát. Ám a siker addig nem teljes amíg a kutatók meg nem találják még néhány felmerülő kérdésre a választ. Ezért újabb kutatásokba, tanulmányokba fognak bele, amelyek a NUCK fehérjét, illetve annak hiányát vizsgálják.
A szakemberek még nem tudják, hogy miért tűnik el ez a molekula az elhízás következtében, ami pedig létfontosságú kérdés. A másik célkitűzés pedig, hogy pontosan mikor tűnik el, mert nem mindegy, hogy milyen mértékű elhízásnál számolhatunk ezzel a következménnyel. Egyes becslések szerint a világ lakosságának közel egyharmada tekinthető kisebb, vagy nagyobb mértékben túlsúlyosnak. A kutatók valószínűnek tartják, hogy a szervezet egyedi módon reagál a különböző plusz kilókra, tehát nem lehet majd egy határvonalat húzni. A kutatók azonban abban bíznak, hogy egy intervallumot azonban fel lehet majd állítani. További kérdés még az is, hogy a fehérje milyen gyorsan tűnik el a szervezetből, és hogy erre irányuló szűrővizsgálatokkal esetleg a jövőben majd lehet-e számolni. Fontos kérdés még az is, hogy fogyás után a szervezet újra előállítja-e a fehérjét.