transz zsírsavak
Transz zsírsav
A különböző transz zsírsavak híresek arról, hogy kettős negatív hatással rendelkeznek a koleszterin szintre. Léteznek ún. jó koleszterinek és persze rosszak is. Ha egy ételben mindkettő azonos arányban van jelen, akkor nincsen semmilyen hatással a szervezetre. Ha viszont több a rossz koleszterin, akkor bizony károsítja a szervezetet. A transz zsírsavak megnövelik a rossz koleszterinek számát, és ez mellett a jó koleszterint csökkentik, így nagy szakadék tud kialakulni a negatív hatások javára. Tapasztalatok szerint pedig ennél is több kárt tud tenni a szervezetben. Támogathatja a gyulladások megjelenését és növekedését, elősegíti az elhízást, és negatívan befolyásolja az inzulinrezisztenciát.
Ma már ritkábban használják a különböző transz zsírokat a termékek gyártásához, a margaringyártás területén is jelentősen visszaszorult a használatuk. De azért érdemes odafigyelni arra, hogy ne vásárolj olyan terméket, amiben nagyobb mennyiségben jelen van.