Hogyan befolyásolja a csökkentett szénhidráttartalmú étel a cukorháztartást?
Megvizsgáltuk, hogy a kereskedelmi forgalomban elérhető kakaós csiga és annak egy módosított, csökkentett szénhidráttartalmú változata (Norbi Update) miként befolyásolja az étkezés utáni vércukor- és inzulinszinteket egészséges önkéntesekben. Felmértük azt is, hogy a vizsgált személyek milyen élvezeti értéket tulajdonítottak az elfogyasztott termékeknek. A Szegedi Tudományegyetemen lefolytatott vizsgálatban résztvevő 30 önkéntes két egymást követő napon a termék fajtájának ismerete nélkül véletlenszerű sorrendben fogyasztotta el a kétféle kakaós csigát. Mindkét alkalommal 3 órán keresztül mértük a vércukor- és az inzulinszint változását. A vizsgálatot követően a résztvevők egy 5-ös skálán jellemezték az élvezeti értéket is. A csökkent szénhidrát tartalmú termék úgy produkált kisebb inzulin válasz mellett alacsonyabb vércukor értékeket, hogy a résztvevők fele ugyanolyan jónak vagy jobbnak értékelte azt. A teszt termékek elfogyasztása után már 30 perccel a vércukor emelkedés mértéke ötszöröse, az inzulinszint növekedése négyszerese volt a hagyományos kakaós csiga esetében.
A vizsgálat eredményéről a terméket előállító cég is tájékoztatást kapott.
Prof. Dr. Forster Tamás Dr. Lengyel Csaba Lada Szilvia
tanszékvezető egyetemi tanár egyetemi docens dietetikus