Érelmeszesedés folyamata
A cukor károsítja az ereket
Ha a cukor nagyobb mennyiségben és sokáig marad a véráramban anélkül, hogy feldolgoznák, akkor elkezd kapcsolatba lépni a különböző tápanyagokkal. Elsősorban a fehérjékre és zsírokra jelent veszélyt. Mikor kapcsolatba kerül egy másik tápanyaggal, a cukor módosítja annak a szerkezetét. Ezután az érfalak következik, amelyeket szintén nem kímél a sok cukor.
Ez egy hosszú távú folyamat, ami azzal ér véget, hogy olyan károsodást szenvednek az erek, hogy drasztikusan csökken a tágulási képességük. Így az erek egyre csak szűkülnek. De nem csak ez az egyetlen veszély, ami az ereket fenyegeti. A cukor elősegíti a szervezetben lévő érelmeszesedésért felelős vérzsírok termelődését és káros folyamatait. Ez mellett az ún. rossz koleszterinek száma is megnő, ami szintén az ereket, és a szívet károsítja.