Ezt a vélekedést eddig nagyon kevés tudományos adat támasztotta alá, viszont egyre nő azon közlemények száma, melyek épp az ellenkezőjét bizonyítják. Mint dr. Susan E. Withers az Indianapolis közelében lévő Lafayettben működő Purdue Egyetem kutatója leírja, a mesterséges édesítőszerekkel készült energiamentes üdítő italok és energiaszegény ételek fogyasztását követően az agyban az kellemes érzeteket lokalizáló központ működésében olyan változások lépnek fel, melyek kényszerítik az állatot vagy embert magasabb kalóriatartalmú ételek túlzott mértékű fogyasztására. Ennek nyomán pont az elvártak ellenkezője következik be: testsúlycsökkenés helyett nő a testsúly. Ezért a szerző azt tanácsolja, hogy nem csupán a cukor fogyasztásának mérséklése, sokak számára kerülése kívánatos, hanem a mesterséges édesítőszerekkel készült italokkal történő élés is. (Más vizsgálatok szerint egyedül a 100%-os gyümölcslevek mértékkel történő fogyasztása javasolható már a kora ifjúkortól kezdve a legegészségesebb ital, a víz, ásványvíz mellett – a referáló megjegyzése).
(Forrás: Trends Endocrinol Metabol, 2013. július 10. online)