Koreai kutatók Lee M. vezetésével vérzsír eltérésekkel rendelkező 51 2-es típusú cukorbeteg kétharmadánál adagoltak a sztatin mellé 2, ill. 4 g omega-3 zsírsavat, míg a harmadik csoport csupán sztatint szedett tovább. (A közleményből nem derül ki, milyen sztatint vagy sztatinokat és milyen adagban alkalmaztak). A nyolchetes vizsgálat eredménye: Nem találtak eltérést sem a HbA1c szintekben, sem az LDL (káros)-koleszterin szintekben a csupán sztatint, ill. sztatin mellett omega-3 zsírsavat szedők csoportjában. Viszont mindhárom csoportban nőtt a kevésbé aterogén nagy LDL-részecskék aránya, a 4 g zsírsavat szedők között kifejezettebben. Kismértékben csökkentek a triglicerid szintek is mindhárom csoportban. Az omega-3 zsírsavat szedőknél bizonyos mellékhatások is jelentkeztek, így hasmenés, kipirulás, emésztési zavarok. (Ezek alapján nem ellenjavallt sztatin adagolása mellé omega-3 zsírsavat is szedni, viszont a jelen dózisok töredékét szokták a hazai betegek fogyasztani, ami valószínűleg semmilyen pozitív hatást nem eredményez és ez érvényes lehet a drága „szívbarát” margarinok fogyasztására is – a referáló megjegyzése).
(Forrás: Diabetes Metab J 2013. június)