Ételallergiát okozhatnak a csapvízbe kerülő vegyszerek
A beszámoló alapján az úgynevezett diklórfenolok, a növények permetezésére és a víz tisztítására használt vegyszerek komponensei az emberi szervezetben ételallergiát idézhetnek elő. „Kutatásunk azt mutatja, hogy a magas diklórfenol-tartalmú permetszerek bizonyos esetekben meggyengítik az ételek feldolgozásának képességét, allergiát előidézve ezzel” – fogalmazott a kutatást vezető Dr. Elina Jerschow. Az egyesült államokbeli lakosság egészségi állapotára vonatkozó felmérés szerint 2005-ben és 2006-ban 10 348 résztvevő közül 2548-nak a vizeletében találták meg ezt az anyagot, s belőlük 2211-et vizsgáltak jelen tanulmányban. A mintából 411 főnek étel-, míg 1016-nak környezeti allergiája volt.
„Korábbi munkánk kiderítették, hogy mind az étel-, mind pedig a környezeti allergiával küszködők aránya növekvőben van az országban” – mondta Dr. Jerschow. „Eredményeink szerint érdemes a két folyamatot összekapcsolni, tehát a növényvédőszerek és az egyéb vegyi anyagok fokozott használata összefügg az ételallergia előfordulásának gyarapodásával” – tette hozzá.
A palackozott víz használata megoldásnak tűnhet a gondra, de a friss kutatás alapján a váltásnak nincs jelentősége ilyen szempontból. „A diklórfenolokkal kezelt zöldségek és gyümölcsök ugyancsak növelik az ételallergia kockázatát” – vélekedik a szakértő.
Az ételallergia tünetei
Az amerikai Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) adatai szerint 1997 és 2007 között 18 százalékkal nőtt az ételallergiások száma. A leggyakoribb allergének a tej, a tojás, a mogyoró, a búza, a szója, a hal és a kagyló. Az ételallergia tünetei enyhe kiütésektől az életveszélyes állapotig terjedhetnek. A tengerentúli szakértők azt javasolják, hogy a diagnosztizált betegek mindig hordjanak maguknál adrenalininjekciót, mert a gyors beavatkozás elmulasztása akár halált is okozhat.
Forrás: http://news.noinetcafe.hu