Ha már cukorbeteg vagy, olvasd el, mit tehetsz állapotod kezelésére: A kettes típusú cukorbetegség kezelése.
Alacsony sótartalom
A Journal of General Internal Medicine online számában megjelent cikk nem erősíti meg, hogy az alacsony sótartalmú diéta önmagában rossz hatással van a szívre, viszont állítja, hogy azok, akik a legkevesebb sót fogyasztják, a legnagyobb arányban szenvednek szívbetegségekben. "Az eredmények azt mutatják, hogy nem állíthatjuk teljes bizonyossággal, hogy az alacsony sótartalmú diéta ártalmatlan” – mondta Cohen.
Alacsony nátrium bevitel, alacsony vérnyomás?
Cohen és munkatársai az 1988 és 1994 között végzett, mintegy 8700 amerikai állampolgár bevonásával készült állami egészségügyi felmérés adatait dolgozták fel. Mindegyik résztvevő elmúlt 30 éves, és nem tartottak speciális sószegény diétát. A kutatók ezután megvizsgálták, mi történt az önkéntesekkel 2000-ig. Miután kizárták az egyéb rizikófaktorokat (pl. dohányzás, cukorbetegség), felfedezték, hogy a résztvevők legkevesebb sót fogyasztó negyedrészénél 80%-kal nagyobb a valószínűsége a szívebetegségeknek. Cohen nem cáfolja, hogy a só rossz hatással lehet néhány ember szervezetére. Eddig a szívbetegség megelőzésére a sófogyasztás csökkentését javasló azzal érveltek, hogy a magasabb nátriumfogyasztás összefüggésben van a magas vérnyomással. "Sok tanulmány foglalkozott ezzel a kapcsolattal, de ha alaposabban megnézzük a számokat, az átlagos vérnyomás-eltérés kapcsolata az alacsony nátriumbevitellel nem igazán jelentős.”
Kutatási eredmények
Cohen megkérdőjelezi azt, hogy egészséges emberek sófogyasztását korlátozzák, különösen, ha az enyhébb változtatások esetleg semmilyen hatást sem váltanak ki. „Miért kell arra kérni őket, hogy ne egyenek sót, különösen, ha normális a vérnyomásuk?” A tanulmányt nem arra tervezték, hogy kimutassa a közvetlen ok-okozati viszonyt a sófogyasztás és a szívbetegség miatt bekövetkező halálesetek között. Csak a lehetséges összefüggést keresték. Lehetséges, hogy a sófogyasztás hatással lehet más, nagyobb jelentőséggel bíró faktorokra, bár, Cohen állítása szerint ezt a lehetőséget igyekeztek megvizsgálni.
Sófogyasztás
A már meglévő betegség lehet az egyik faktor, állítja Howard Sesso, bostoni docens. Szerinte a cikk szerzői talán nem tudták megítélni, hogy bizonyos résztvevők miért csökkentették a sófogyasztást. Mindent egybevéve a sófogyasztás veszélyei továbbra sem egyértelmű. „A normális vérnyomású betegek továbbra is fogyaszthatnak sót, de mértékkel, szem előtt tartva, hogy az étkezés teljes egésze számít.”
Hirdessen cukorbeteg portálunkon! Kedvező ár, nagy látogatottság! Tekintse meg médiaajánlatunkat itt
Forrás: diabetesonline.hu