Az alma jótékony hatásai
Egy régi közmondás szerint: "Napi egy alma - az orvost távol tartja". Tény, hogy ez a gyümölcs minden porcikájában különösen értékes táplálék. Húsa 8-13 százaléknyi gyümölcscukrot tartalmaz, egy közepes nagyságú nyers almában 80 kalória van, 21 gramm szénhidrátot, 3,7 gramm rostot, és 10-15 mg C-vitamint tartalmaz.
A- és B vitamin, folsav, kalcium, magnézium, kálium, kéntartalma is jelentős. Vízoldékony rostanyaga, a pektin sokféle jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre: rendezi a székletet (a tapasztalatok szerint főve, párolva a hasmenés, nyersen a székrekedés ellen vethető be), kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a vér koleszterinszintjét, magas káliumszintje a magas vérnyomásúaknak segíthet.
Legértékesebb, legtáplálóbb, ha héjával együtt, nyersen fogyasztjuk, így tartalmazza a legtöbb élelmi rostot. Nem kell feltétlenül a legszebb, viaszosan fénylő, darabonként selyempapírba csomagolt almákat vásárolni, hiszen szinte egész évben kapható a kevésbé látványos, ám annál egészségesebb, ömlesztve kilózott magyar termék, és az sem baj, ha netán már kissé ráncos némelyik a tél végén. Számtalan módon elkészíthető: nyersen lének facsarva, müzlibe, gyümölcs- és zöldségsalátába darabolva, párolva, sütve, főzve, töltve, hús mellé köretnek, levesnek, mártásnak, süteménynek... és még sorolhatnám.
Hűsítő szomjoltás a nyári melegben, egészségesen!
Meleg nyári napokon mindenki tapasztalja, hogy nem túl jó az étvágya, viszont a hűsítő, hideg italok fogyasztása megnövekszik. Azonban cukorbetegként ilyenkor is nagyon oda kell figyelni, mit fogyasztunk. Nekünk diabéteszeseknek természetesen a legjobb a tiszta víz fogyasztása, viszont a nyári melegben igazán jól esik valami ízes és finom hűsítő is. Véleményünk szerint az egyik legjobb, egészséges alternatíva a Sió Light Alma gyümölcsital, melyben érezni a lédús alma zamatos ízét, ráadásul alacsony kalóriatartalmú és igazán frissítő. A legjobb az egészben, hogy mi cukorbetegek is fogyaszthatjuk!