A fokozott cukorfogyasztásnak (beleértve a gyümölcscukrot, a fruktózt is) obezitás elősegítő hatása van
A 18 hónapon át tartó vizsgálat keretében 641 4-11 éves, 80%-ban normális testsúlyú, cukros italt rendszeresen fogyasztó gyermek esetében véletlenszerűen kiválasztva vagy napi 250 ml mesterséges édesítőszerrel, vagy 104 kcal értékű cukorral készült, azonos ízminőségű ital fogyasztását írták elő. Másfél év múltán a mesterségesen édesített italt fogyasztó gyermekek súlya 6,35 kg-mal, a cukros italt fogyasztóké pedig 7,37 kg-mal gyarapodott. Két másik vizsgálatban, 6934 nő között végzett NHS és 4423 férfi között végzett HPFS vizsgálat szoros kapcsolatot mutatott ki a cukros ital fogyasztás és az elhízás között. A Bostonban 21740 nőn végzett, Qibin Qi által vezetett Women’s Genom Health Study (WGHS) egyértelműen bizonyította, hogy egy bizonyos gén erőssége és a cukros ital fogyasztás révén a testsúly növekedése között szignifikáns kapcsolat áll fenn. Ugyanezt nem találták meg mesterséges édesítőszerekkel készül italok esetében. A vizsgálatokat szerkesztőségi cikk keretében értékelő Sonia Caprio úgy véli, az eredmények egyértelműen alátámasztják azon törekvéseket, hogy a döntéshozók minél kevesebb cukros ital és minél több tiszta víz, vagy cukormentes üdítő fogyasztását szorgalmazzák.
Forrás: NEJM, 2012. szeptember online és Obesity 2012. Kongresszus