Magas c-vitaminszint, kevesebb esély a cukorbetegségre
A középkorú férfiak és nők körében végzett friss kutatás eredményei szerint azoknál, akiknél magas volt a vérben a C-vitamin szintje, sokkal kisebb arányban fordult elő a cukorbetegség, mint azoknál, akiknél alacsony volt a C-vitamin szintje.
A zöldségek és gyümölcsök c-vitamin tartalma
Dr. Nita G. Forouhi, a Cambridge-i Addenbrooke's Kórházban működő Institute of Metabolic Science orvosa és munkatársai szerint a nyugati emberek étrendjében a C-vitamin legfontosabb forrásai a gyümölcsök és zöldségek, és a vér C-vitamin szintje jól jelzi az egyén gyümölcs- és zöldségbevitelének mértékét. Létfontosságú gyümölcsök és zöldségek. A kutatók az Archives of Internal Medicine-ben megjelent cikkükben felhívják a közvélemény figyelmét a zöldség- és gyümölcsfogyasztás jótékony hatásaira.
A c-vitamin jótékony hatása
Forouhi és kollégái 21 831 egészséges, 40 és 75 év közötti férfinál és nőnél vizsgálták a kettes típusú cukorbetegség kialakulását. A vizsgálat elején a kutatók minden résztvevőről részletes egészségügyi és életmódra vonatkozó adatokat gyűjtöttek, mint amilyen például a vérkép, amelyet a C-vitamin szint meghatározásához használtak. A kutatás során 423 férfinál és 312 nőnél fedezték fel a cukorbetegség kettes típusát - ez a résztvevők 3,2 százalékát jelenti. Kockázatcsökkenés A kutatás eredményei azt mutatták, hogy azok körében, akiknek vérében a legmagasabb volt a C-vitamin szintje, 62 százalékkal alacsonyabb volt a cukorbetegség kialakulásának esélye, mint azoknál, akiknél a legalacsonyabb volt a C-vitamin szint. Más kockázati faktorok - mint amilyen az idős kor, a nem, a családi adottságok, az alkoholfogyasztás, a fizikai aktivitás, a dohányzás vagy a testsúly - nem befolyásolták szignifikánsan ezt az összefüggést, így ezek az adatok bizonyítják a C-vitamin bevitel, valamint a zöldség- és gyümölcsfogyasztás jótékony hatásait a cukorbetegség kockázatának csökkenésében.