Ha kevesebb inzulin termelődik tehát, a megfelelő energiaellátásért felelős glükóz felgyülemlik a vérben és a vizelettel együtt kiürül a szervezetből. Ebben az esetben nem szabad a betegségben érintettek szervezetét cukortartalmú ételekkel terhelni, illetve súlyosabb esetben az inzulinpótlásról is gondoskodni kell.
A cukorbetegség sajnálatos módon nem válogat, az érintettek joggal gondolhatják úgy, hogy számos finomabbnál finomabb falatról kell lemondaniuk, ráadásul az éttermekben is csak ritkán gondolnak rájuk.
Fenséges étel cukorbetegeknek
Otthon is készíthetsz diabetikus finomságokat ha megéheznél, amelyek elkészítése szintén egy kellemes időtöltés lehet. Válassz roppanós sült zöldségeket, melyek nemcsak, hogy cukorbetegek számára fogyasztható, de a diétázók számára is kifejezetten jó választás.
Így készítsd el!
A zöldségeket vágd cikkekre, majd körülbelül 5 percig tedd forrásban lévő vízbe. Ezt követően vedd ki a vízből és hagyd kicsit kihűlni őket. Tégy egy kevés olívaolajba az zöldségfajtától függően az alábbi fűszerekből és kend meg a tetejüket vele, majd tepsiben süsd addig, amíg meg nem pirul a teteje. 200 fokon körülbelül fél óra.
Sárgarépa: só, bors, kakukkfű
Zeller: só, bors, szerecsendió
Cékla (mértékkel): só, bors, balzsamecet, majoránna
Sütőtök (mértékkel): só, bors, bazsalikom
Ha az elkészült ropogós zöldségeket még inkább megbolondítanád, akkor egy kevés fűszerezett mozzarella sajttal is megszórhatsz néhány szemet, majd körülbelül 5 perc sütés után ropogós sajtbundával együtt fogyaszthatod finom, diétás vacsorádat, ami nassolnivalónak sem utolsó.