Általánosságban biztosan Te is hallottál már arról, hogy mennyire fontos szerepet játszik szervezetünk egészségében a D-Vitamin.
Már rég óta közismert, hogy csontok és fogak épségében kiemelt szerepe van a megfelelő D-Vitamin bevitelnek, hiszen az segíti a kalcium és a foszfor felszívódását a belekből, és a csontokba építi az ásványi anyagokat ezzel segítve fejlődésüket és épségüket.
A D-Vitamin ezen kívül kiemelt szerepet kap az immunrendszer erősítésében is, amely főként a hideg – amúgy is vitaminhiányos, náthás – téli korszakban lényeges.
A legújabb kutatások azonban ennél is fontosabb dologra hívják fel a figyelmet, hiszen kimutatták, hogy a D-Vitamin akár a rák ellenszereként is funkcionálhat, hiszen a sejtosztódásban szerepet játszva gátolja az egyes daganatok kialakulását, terjedését.
A fentiek már alapvetően elég meggyőző érveket sorakoztatnak a D-Vitamin szedésének fontosságáról, de nézzük, hogy mi a szerepe a cukorbetegség kialakulásában,
A D-Vitamin és az 1-es típusú cukorbetegség megelőzése
A D-Vitamin megfelelő mennyiségének hiánya az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet, hiszen az egyes fertőzések, amelyekre hajlamosabb a szervezet hiányállapot esetén, a hasnyálmirigy sejtjeit is megtámadhatják.
A hasnyálmirigy sejtpusztulása pedig egyenes úton vezet a cukorbetegség kialakulásához, hiszen ekkor a szervezet kevesebb inzulint képes termelni, és a kevesebb inzulintermelés következtében a glükóz magasabb arányban marad a vérben, amely máris kellemetlen tünetekhez, végső soron pedig 1-es típusú cukorbetegséghez vezethet.
A megfelelő mennyiségű D-Vitamin bevitellel immunrendsezred erősítheted, így megelőzheted azokat a vírusos megbetegedéseket, és ezzel közvetve a cukorbetegség kialakulását is.
A D-Vitamin és a 2-es típusú cukorbetegség kezelése
A D-Vitamin alapvetően nem csak megelőzésre alkalmas, de kiegészítő kezelésként a cukorbetegség tüneteinek enyhítésére is kiváló, hiszen gyakorlatilag ez az a vitamin, amely képes segíteni az inzulint a glükóz elleni harcban.
Alapvetően tehát a D-Vitamin a 2-es típusú cukorbetegek állapotát olyan módon javítja, hogy a hasnyálmirigy védelmével elősegíti az inzulintermelődést. De ezzel még nincs vége, hiszen a D-Vitamin gyulladáscsökkentő hatása szintén nagyon fontos szerepet kaphat egy cukorbeteg életében.
A 2-es típusú cukorbetegek körében ugyanis fokozott a veszélye a különböző gyulladásos megbetegedéseknek, és az ebből adódó érrendszeri megbetegedéseknek is, amelyet szintén segít megelőzni a D-Vitamin megfelelő szintje.
Hogyan juthat szervezetünk megfelelő mennyiségű D-Vitaminhoz?
Az emberi szervezet alapvetően képes a D-Vitamin termelésére, amennyiben elegendő napfényhez jut, hiszen azt az UV sugárzásból nyeri. Ez azonban a téli időszakban egyáltalán nem elégséges, és nyáron sem árt a kiegészítés.
A napfényen kívül természetesen különböző növényekben is megtalálhatjuk az értékes összetevőt, a D2 provitamint (kalciferolt). Az állatokban és az emberekben is található D3-provitmin (kolekalcifero), ez pedig a koleszterinből szintetizálódik.
A D2-provitamin a táplálkozással jut be a szervezetünkbe, főleg a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásával. D3-vitamin a tejtermékekben, a tojásban és a halmájolajban található. A D-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, így a felesleg nem ürül ki a szervezetből a vizelettel, ezért nagyon ritka esetben ugyan, de D-Vitamin túladagolása is lehetséges.