Eltér-e a napjainkban ajánlható cukorbeteg étrend a korszerű táplálkozási irányelvektől?
Nem. A jelenleg ajánlott korszerű diabéteszes étrend szorosan követi a nem cukorbeteg egyéneknek is ajánlható korszerű táplálkozási irányelveket, mind a tápanyagválasztást, mind az ételkészítési módozatokat tekintve.
A korábbi, ma már elavultnak tekinthető „cukros-étrend” előírásai az ideálisnál lényegesen alacsonyabb napi szénhidrát-bevitelt javasoltak és főleg tiltásokon alapultak (pl. ne együnk burgonyát, gyümölcsöt is csak keveset), valamint túlzott mértékű fehérjefogyasztásra sarkalták a beteget (pl. húst egyen hússal, abban nincs szénhidrát, nem emeli a vércukrot). A napjainkban elfogadott diétás előírások ettől lényegesen eltérnek, lényegük, hogy egyénre szabottan, a tápláltsági állapotnak, fizikai aktivitásnak fokának megfelelően, az ideális testtömeg eléréséhez szükséges napi energia bevitelt minél optimális összetételű táplálékfelvételből biztosítsuk. Ez azt jelenti, hogy a bevitt napi energia mintegy felét (csakúgy mint egészségesekben !) az ideális, összetett szénhidrátforrásokból (zöldség- és salátaféleségek; teljes értékű, azaz korpát is tartalmazó gabonafélék, illetve lisztes áruk; sovány tejtermékek) célszerű fedezni. A fehérjeforrások közül elsősorban a sovány húsok és halak fogyasztása ajánlott, elkészítésük minél kevesebb növényi zsiradékkal javasolható.
A cukorbeteg étrend tehát nem „különleges”, hanem egészséges. Az egyedüli kötöttsége abban van, hogy a cukorbetegnek megfelelő gyakorisággal, sokszor meghatározott időpontokban (ez a kiegészítő gyógyszeres vagy inzulinkezelési formáktól függ) kell étkeznie, az adott étkezésekre pedig meghatározott mennyiségű szénhidrátot kell fogyasztania.