Van, aki a születésnapját családi körben, esetleg barátokkal, van, aki házibuliban, és van, aki éttermi keretek között szereti tartani. Ma már bárhol bérelhető étterem szülinapra, és sok helyen külön menüvel várják a különböző ételallergiákkal, érzékenységgel élő vendégeket. Mindenesetre mutatok két tortát, amit magaddal is vihetsz, hogy az ünnepeltnek teljes legyen az öröme!
Szülinapi torta cukorbetegeknek: Diabetikus málna torta
Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű tortához:
- 2 tojás
- 2 evőkanál langyos víz
- 25 g gyümölcscukor
- folyékony édesítőszer
- 30g finom liszt
- 30 g keményítő
- ½ teáskanál sütőpor
- 840g málna
- 1 csomag piros tortazselépor
- citromlé
- ¼ Liter víz
- zsiradék a kikenéshez
Elkészítés
A sütőformát zsiradékkal kikenjük, vagy sütőpapírral kibéleljük. A sütőt 170 celziuszra előmelegítjük. A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjét a vízzel kemény habbá verjük. Verés közben a gyümölcscukrot lassan hozzáadagoljuk. A tojás sárgáját és a folyékony édesítőszert is hozzáadjuk. A lisztet az étkezési keményítőt és a sütőport összekeverjük és óvatosan a habhoz adagoljuk. A tésztamasszát a sütőformába öntjük és kb 20-25 percig sütjük, míg a teteje is megbarnul. Hagyjuk kihűlni. A tetejét egyenletesen megrakjuk málnával. A torta-zseléport a citromlével és a vízzel forraljuk össze és vonjuk be vele a málnatortát. A tortából körülbelül 10 szeletet vághatunk.
Tejfölös-citromos túrótorta (cukormentes és lisztmentes)
Hozzávalók a cukor- és lisztmentes túrótortához:
- 50 dkg túró,
- 5 dkg vaj vagy kókuszzsír,
- 2 tojás,
- 1 citrom reszelt héja,
- édesítő,
- 45 dkg tejföl+ egy kis pohár tejföl,
- 1 csomag vanília puding
Elkészítés:
Keverd el a túrót a citrom héjával, a 2 tojással és a vajjal. Tegyél hozzá egy csipet sót és ízlés szerint édesítőt. Ezt keverd krémes állagúra, ha könnyebb, akkor használhatsz gépet is. Ezután tegyél 2 evőkanálnyi pudingport hozzá. Az így megkapott túrókrémet simítsd bele a tortaformába és süsd elő egy kicsit. A tejfölt keverd el édesítővel, tehetsz bele egy kevés citromhéjat, majd a maradék pudingport is add hozzá. Alapos összekeverés után a kicsit átsült túrókrémed tetejére szépen simítsd el, és így süsd tovább együtt a két réteget. 180 fokon, körülbelül egy órán keresztül kell sütni. Az első fél órában tehetsz a tetejére sütőpapírt, hogy jobban átjárja a meleg a tortádat. Ha megsült, hagyd kihűlni és egy kevés zselatinnal elkevert tejfölt tehetsz a tetejére. Ezután legalább pár órát hagyd hűlni a hűtőben. A tetejét díszítheted mással is, ha szeretnéd, nagyon jól mutat és ízben is illik hozzá például a pirított mandula vagy dió.