Diétás szabályok cukorbetegség esetén
Szénhidrátok
A naponta elfogyasztható szénhidrátmennyiséget több tényező együttesen befolyásolja. Ezek a következők: a cukorbetegség típusa, az inzulinnal vagy gyógyszerrel történő kezelés, a beteg életkora, testtömege, fizikai aktivitása, egyéb társbetegségei.
A gyorsan felszívódó szénhidrátok:
• répacukor,
• malátacukor,
• méz,
• cukrozott üdítőitalok.
Csak mérve fogyasztható szénhidrátok:
• fehér liszt,
• fehér és barna kenyér,
• száraztészta,
• rizs,
• keksz,
• müzli,
• burgonya.
A feldolgozott élelmiszerek (burgonyapehelyből készült krumplipüré, rizs- és zabpehely) jobban emelik a vércukorszintet, mint a főtt burgonya vagy a főtt rizs.
A zöldségek a következő lapon olvashatsz. Lapozz tovább.
Forrás: webbeteg.hu