Mihaela Bilic dietetikus meglepő véleménye azokról, akik nem esznek kenyeret
“Kenyér nélkül szomorú az élet. Eddig úgy tudtam, hogy az édességek hizlalnak, ezért csak mértékkel szabad fogyasztani. A kenyér hizlal, tehát csak keveset ehetünk belőle. Viszont azt nem tudtam, hogy gluténmentesen kell étkeznünk! Csak azért, mert ez a divat.
Mi az a glutén? A gabonában lévő fehérje. Mit csinál? Táplál. Miért hagyjuk ki a diétánkból? Mert gluténérzékenységet okozhat. Az “okozhat” nem azt jelenti, hogy biztosan, mindenképpen. A glutént nem kell megelőzésként mellőzni, hogy elkerüljük az esetleg kialakulható gondokat. Szomorú, de valóban léteznek gluténérzékeny emberek, akik nagyon kellemetlen tüneteket tapasztalnak.
Akik együtt élnek a betegséggel, azoknak sem kenyeret, sem lisztet, vagy más gluténtartalmú élelmiszert nem szabad fogyasztaniuk, de akik ezzel a betegséggel küzdenek, azok tudják, hogy nem ehetnek ilyen élelmiszereket.”
“Szomorú, hogy emberek ok nélkül mondanak le a gluténról. Nem fogyunk glutén nélkül és nem betegszünk meg a gluténtól. Nem értem, miért tart mindenki a gluténérzékenységtől. A praxisom alatt mindössze két gluténérzékeny páciensem volt.