1. Datolya
Ez az édes, rágós, gyengéd és mindig enyhén füstös aszalt gyümölcs kiváló választás, ha valami ragacsosra és édesre vágysz. Természetesen tele vannak rosttal, káliummal és antioxidánsokkal, és magában fogyasztva bőven édes, bár tartalmasabb falatokat is készíthetsz belőle.
2. Friss füge
A füge édes, kiadós és ízekkel teli – minden olyan tulajdonságnak köszönhetően kiválóan helyettesítheti, ha valami édes finomságra vágysz. Kiváló rostforrások is. Édes reggelihez, ebédhez, uzsonnához vagy desszerthez egyél meg néhány szelet teljes kiőrlésű pirítóst ricottaval, a tetejére pedig mehet a friss, szeletelt füge.
3. Körte
Ez a kiadós, lédús gyümölcs, tele rostokkal és antioxidánsokkal, kiváló választás a citrusos, pudingos desszert utáni vágy kielégítésére. A desszertszerű változathoz szórjuk meg a körteszeleteket és gyömbérrel. Helyezük a szeleteket egy nagy tepsibe, öntsünk rá egy negyed csésze vizet, fedjük le alufóliával, és süssük 20-30 percig 108 fokos sütőben, amíg megpuhulnak, és sütés közben egyszer-kétszer megfordítjuk.
4. Vörös szőlő
Ezek a telt bogyók tele vannak édes, fanyar ízzel, valamint C-, K-vitaminnal és antioxidánsokkal. A szőlő az ideális nassolnivaló, ha valami édes és szórakoztató nasira vágysz. Nyáron fagyasztva isteni: egyszerűen öblítsd le a szőlőt, tedd be a fagyasztóba, és egy-két óra múlva vedd ki, fagyott állapotban.
5. Ananász
Ez a trópusi, enyhén virágos gyümölcs tele van rosttal, C-vitaminnal és bromelain enzimmel, amely segíthet a gyulladásban és az emésztésben. Fogyaszd, ha cukros italra vágysz vagy hűtött csemegeként, kockára vágva és lefagyasztva.
6. Alma
Édes, enyhén fanyar ízű harapnivalóhoz, amely egyszerre ropogós és frissítő, próbáljon ki egy almát. 4 gramm rosttal és mindössze 100 kalóriával rendelkezik egy közepes alma C-vitamint és más antioxidánsokat is tartalmaz. Fogyassz mellé akár egy kevés mogyórvajat is, az édes és sós tökéletes találkozásaként.
7. Áfonya
Az áfonya rostokat, A-vitamint, káliumot, folátot és C-vitamint tartalmaz. Adj hozzá egy maréknyit a reggeli gabonapelyhedhez vagy zabkásádhoz, amikor legközelebb cukros reggelire vágysz, de natúr joghurttal is jól párosítható.
8. Őszibarack
Ez a lédús csonthéjas gyümölcs, az A- és C-vitamin mérsékelt forrása, önmagában is bőven édes, de még finomabbá válik így: vágd félbe az őszibarackot, szórd meg kardamommal és gyömbérrel. Grill serpenyőben 4-5 percig oldalanként süsd meg, vagy amíg az őszibarack el nem kezd puhulni addig. Meglocsolhatjuk balzsamecettel, a tetejére pedig friss mentát rakhatunk.