A hatalmas, 200 ezres mintán lefolytatott vizsgálat eredményei szerint a teljes kiőrlésű termékek a rizzsel ellentétben csökkentik a diabétesz kockázatát, mivel annál lényegesen lassabban bomlanak le, és így jóval kisebb tempóval emelkedik a vércukorszint, kímélve a májat. A barna rizs is hasonló hatással bír.
A BBC beszámolója szerint a vizsgált személyeket két csoportra osztották, az egyikbe azok tartoztak, akik teljes kiőrlésű termékeket (kölest, hajdinát, bulgurt) vagy barna rizst ettek naponta legalább kétszer, a másikba pedig a fehér rizst fogyasztók kerültek.
Az eredmények azt mutatták, hogy az első csoportba tartozóknál mintegy 11 százalékkal alacsonyabb eséllyel alakul ki a kettes típusú cukorbetegség. A kutatás rendkívül nagy jelentőségű, mivel a fejlett országok lakosságának 70 százaléka fehér rizst fogyaszt.
Forrás: Medipress