Glikémiás index (GI)
A táplálékok sorrendjét jelenti 0-tól 100-ig a vércukorszintre gyakorolt hatás alapján. A táplálék GI-jét ismerni nagyon hasznos dolog, mert megmondja a test válaszát a szénhidrátokra. Minél alacsonyabb egy étel GI-értéke, annál kevesebb glükozt juttat a véráramba, s ennek megfelelően a hasnyálmirigynek is kevesebb inzulint kell termelnie ahhoz, hogy a glükoz eljusson a sejtekhez. A magas GI-értékű ételek fogyasztása megemeli a vércukor- és inzulinszintet, magas vérnyomást, kóros koleszterin- és trigliceridszintet és a szívbetegségek más rizikófaktorait eredményezi. Pl. a durumlisztből készült tészták sok fehérjét tartalmaznak, amely lassítja az emésztést, így GI értékük alacsonyabb, mint a fehérlisztből készült tésztáknak.