A gyümölcsök szebb bőrszínt eredményeznek, mint a napozás
A gyümölcsök, zöldségek vizsgálata
Ian Stephen, a Bristol University kutatója és munkatársai a zöld és narancssárga gyümölcsökben és zöldségekben megtalálható béta-karotin hatását vizsgálták. A kutató úgy véli, az emberekben genetikailag kódolt, hogy a lehető legegészségesebb párt keresik, éppen ezért képesek vagyunk a napfény átmeneti hatása mögé látni.
A kísérlet során fényképeket készítettek a résztvevőkről az étrendi váltás előtt és után, majd összehasonlították a magas és alacsony karotintartalmú étrendet tartók bőrtónusát. Ezután önkéntesek értékelték a fényképek alapján a férfiak és nők arcbőrének tónusát. A megkérdezettek következetesen elutasították a napbarnított bőrt és előnyben részesítették az optimális étrend hatására létrejött arcszínt.
"Bizonyítékot találtunk arra, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás befolyásolja a bőr színét" - mondta el a Times újságírójának a kísérleti pszichológus Stephen. "A világos bőrön két fontos pigment okoz sárgás árnyalatot: a napfény hatására képződő melanin és az étrendből származó karotin. Azt találtuk, hogy az emberek minden esetben előnyben részesítették az étrend aranyló tónusát a nap sötétebb színt okozó hatásával szemben."