Miért fogyaszt a gyömbér?
A gyömbért ősidők óta termesztik Kínában, Malajziában és Indiában, ám pontos származása nem teljesen tisztázott. Elsősorban fűszerként kereskedtek vele, mára azonban gyógyászati célú alkalmazása is legalább annyira elterjedt. A növény hámozott - friss vagy szárított - gyöktörzsét hasznosítják, leveleit és virágát nem.
Fogyasztó hatását a benne lévő illóolajoknak és csípős vegyületeknek, a gingerolnak és a shogaolnak köszönheti. Ezek egyfelől gyulladáscsökkentő hatásúak - a puffadás mellett segítenek megszüntetni az emésztőrendszerben esetlegesen kialakult kisebb gyulladásokat is, amelyek lassítják az anyagcserét.
Másfelől aktiválják a gyomor nyálkahártyájában lévő hőreceptorokat, fokozzák a bélműködést, egyúttal támogatják a szervezetben végbemenő zsírégető folyamatokat.
Forrás: femina,hu