Tojásleves (4 főre)
hozzávalók
• 4 db tojás
• 2 ek liszt
• 1 ek olaj
• 2 tk fűszerpaprika
• 5dkg vöröshagyma
• 1 tk paprikakrém
• 4-5 babérlevél
• 1 tk ecet
• 1 tk só
• 2 dl (12%) tejföl
elkészítés
1. A lisztet a zsiradékon megpirítjuk, hozzáadjuk a fűszerpaprikát és kb. 2,5 l vízzel felengedjük.
2. Beletesszük a megtisztított, egészben hagyott hagymát, a paprikakrémet és a babérleveleket.
3. Óvatosan főzzük (mert hajlamos kifutni) kb. 20 percig, aztán belekeverjük az ecetet és a sót.
4. A nyers tojásokat egyenként, kis szünetekkel óvatosan beleengedjük, vigyázva, hogy egészben maradjanak.
5. Végül a tejfölt hozzámelegítve felforraljuk.
Tápanyagtartalom – 1 adagban:
Energia: 170Kcal Fehérje: 8,3g Zsír:19,2g Szénhidrát: 9g
Tojáskrém (4 főre)
hozzávalók
• 4 tojás
• 2 dkg vaj
• 5 dkg piros kaliforniai paprika
• 5 dkg sárga kaliforniai paprika
• 5 dkg paradicsom
• 5 dkg lilahagyma
• 1közepes db kovászos uborka
• petrezselyem levél
• 2-3 salátalevél (elhagyható)
• só, bors
• 1 tk mustár
elkészítés
1. A tojásokat keményre főzzük.
2. A fehérjét és a zöldségeket apró kockára vágjuk. A petrezselymet felaprítjuk.
3. A tojások sárgáját, a vajat, sót, borsot, mustárt, hagymát jól összekeverjük.
4. Hozzáadjuk a pici kockákra vágott kovászos uborkát, a paprikát, paradicsom felét (a másik fele a díszítéshez kell), és összedolgozzuk.
5. A kész masszát megízleljük, ha még szükséges, sózzuk, borsozzuk.
6. Golyókat formálunk és zöldségágyon tálaljuk.
Tápanyagtartalom – 1 adagban:
Energia: 113Kcal Fehérje: 5,6g Zsír:8,8g Szénhidrát:1,3g
Gombával töltött tojás (4 főre)
hozzávalók:
• 4 db főtt tojás
• 20 dkg gomba
• 5 dkg vöröshagyma
• só, bors
• petrezselyem
• 1 ek. napraforgó olaj
Mártáshoz:
• 2 dkg vaj
• 2 ek liszt
• 4 dl tej
• só, bors
Tetejére:
• 3 ek. zsemlemorzsa
• 5 dkg sovány reszelt sajt
elkészítés
1. Vajból és lisztből rántást készítünk, felöntjük tejjel, és mártás sűrűségűre főzzük. Sózzuk, borsozzuk.
2. Az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinszteljük.
3. A gombát felaprítjuk, és a hagymával együtt pirítjuk.
4. Só mentes ételízesítővel, sóval, borssal, petrezselyemmel fűszerezzük, és sütjük is.
5. A tojásokat kettévágjuk, a sárgájukat kiszedjük, és villával összetörjük.
6. Hozzákeverünk 2 ek mártást, majd összekeverjük a pirított gombával.
7. Egy hőálló edényt kivajazunk, a mártás felét beleöntjük. Erre ültetjük a fél tojásokat. Megtöltjük a gombás töltelékkel. A maradék mártást kevés tejjel hígítjuk, és a tojásokat bevonjuk vele.
8. Kevés zsemlemorzsát szórunk rá, majd reszelt sajtot, és sütjük.
Tápanyagtartalom – 1 adagban:
Energia:290Kcal Fehérje:17,4g Zsír: 14,2g Szénhidrát:20,9g
Tojáspörkölt (2 főre)
hozzávalók
• 4 db tojás
• 12dkg vöröshagyma
• 6 dkg margarin
• 1 tk csípős pirospaprika krém
• 5dkg zöldpaprika
• 5 dkg paradicsom
• 2 púpos tk őrölt fűszerpaprika
• 0,5 tk só
• 1,5 dl 12 %-os tejföl
elkészítés
1. A megtisztított vöröshagymát nagyon apróra felkockázzuk és az olajon üvegesre pároljuk.
2. Hozzáadjuk a pirospaprika krémet és a sót, rászórjuk az őrölt paprikát és felengedjük kb 1,5 dl vízzel.
3. Beletesszük a felszelt paradicsomot és zöldpaprikát.
4. Ezt a pörköltalapot kb 20 percig főzzük, időnként kavargatjuk, nehogy odakapjon. Ha szükséges, a vizet nagyon kicsi adagokban pótoljuk.
5. Míg a pörköltalap fő, a tojásokat keményre főzzük, hideg vízben lehűtjük, megtisztítjuk és vastagabb szeletekre (1 tojást 4 szeletre) vágjuk.
6. Amikor a pörköltalap megfőtt, hozzákeverjük a tejfölt, óvatosan beletesszük a tojáskarikákat és összeforraljuk.
Tápanyagtartalom – 1 adagban:
Energia:255Kcal Fehérje:7,3g Zsír:22g Szénhidrát:5,1g
Brokkolis tojásos nokedli (8főre)
hozzávalók
• 1 tojás
• 40 dkg fehér liszt
• 10 dkg teljes őrlésű tönköly liszt
• 70dkg brokkoli
• 2 dl (15%) tejszín
• só, bors
• (majoranna, oregánó, bazsalikom)
elkészítés
1. A brokkolit előkészítjük, megmossuk, feldaraboljuk, puhára pároljuk.
2. Párolás közben, akkor elkészítjük a nokedlit.
3. A tojást lisztekkel és sóval összekeverjük, vizet hozzáadva ragacsos masszát készítünk.
4. Bő forrásban lévő (olajos, sós) vízbe szaggatjuk. Ha megfőtt néhány perc alatt, akkor leöntjük a vizet róla.
5. A puha brokkolit elkeverjük a főzőtejszínnel, megfűszerezzük. Ha jól átkeveredett, akkor a kész nokedlit is hozzákeverjük.
6. Egy kivajazott, sütőbe tehető edénybe még beletesszük, és a sütőben összemelegítetjük az egészet.
7. A tetejére lehet olvasztani, pirítani zsírszegény sajtot is.
Tápanyagtartalom – 1 adagban:
Energia:307,5Kcal Fehérje:12,3g Zsír:6,5g Szénhidrát:48g