Egy kísérletben a Genfi Egyetem Roberto Coppari vezette kutatócsoportja olyan egereket vizsgált, amelyeknek szervezete nem állította elő a cukor lebontásához szükséges inzulin hormont. A kutatók közvetlenül az állatok agyába fecskendezték a zsírbontó leptint, így azonosítani tudták azokat az agysejtek, amelyek a leptin vércukorcsökkentő hatásáért felelősek – olvasható a Cell Metabolism című szaklapban kedden megjelent tanulmányban.
Ezután a kutatók megállapították, mely szövetek veszik fel a leptin által előkészített vércukrot. A májat, bizonyos izmokat, valamint a zsírt égető barna zsírszövetet sikerült azonosítaniuk - közölte a Genfi Egyetem.
„A frissen nyert információknak köszönhetően alternatívákat találtunk az inzulin helyettesítésére" – mondta Coppari. Az inzulin ugyanis veszélyes is lehet: helytelen adagolása miatt lezuhanhat a vércukorszint, ez pedig eszméletvesztéssel is járhat. Ezen kívül emeli a vérnyomást és a koleszterintszintet is, ezért sok idős cukorbeteg szív- és érrendszeri problémáktól is szenved.
A leptin azonban úgy tűnik, jobb ellenfele az inzulinnal ellentétes hatású glükagon hormonnak, egyértelműen pontosabban állítja be a vércukorszintet. Nem okoz vészes vércukorhiányt, lebontja a zsírszövetet, ráadásul csökkenti az étvágyat is.