Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Hogyan pótoljuk a szervezet szükséges kalcium mennyiségét? Magas kalciumtartalmú élelmiszerek. Melyek a kalcium felszívódását csökkentő élelmiszerek?

Diabetes Portál



Kalciumpótlás a gyakorlatban

Tudta, hogy a magyar lakosság túlnyomó többsége a szükségesnél kevesebb kalciumot fogyaszt? A kalciumhiány minden életkorban negatív hatással van a szervezetre. Adunk néhány tanácsot, hogy miként emelje a kalciumfogyasztását!

Kalciumpótlás a gyakorlatban


Mennyi az átlagos kalciumfogyasztás a lakosság körében?



Az ideális 1.000-1.300 mg helyett naponta csak körülbelül 600-700 mg kalciumot fogyaszt a legtöbb magyar. Egy, a közelmúltban készült átfogó hazai felmérés szerint a nők naponta átlagosan 655, a férfiak 716 mg kalciummal gyarapítják naponta szervezetüket - ez pedig átlagosan 32%-kal kevesebb a szükségesnél.

Ahogy azt a rovat más cikkeiben is olvashatja, a kalcium hiánya általában tünetmentes, ám súlyos esetben fokozott görcskészséggel, a körmök növekedésének zavarával, hirtelen hajhullással, fokozott allergiahajlammal, csonttömegvesztéssel, illetve csontritkulással jár.

Az akut kalciumhiány viszonylag ritka állapot, mivel a szervezet minden erejével igyekszik a vér kalciumszintjét állandó szinten tartani. Ezt úgy tudja elérni, hogy a hiányzó kalciumot a csontokból veszi el. Nagyon sokan vannak, akik a szükséges kalciumszint fenntartása érdekében naponta a csontrendszerüket használják forrásként.

Kalciumban gazdag élelmiszerek fogyasztásával lehet pótolni ezt az ásványi anyagot, de mit sem ér a gondosan összeválogatott kalciumgazdag étrend, ha az nem szívódik fel megfelelően az ételből. Olyan soha nincs, hogy az élelmiszerben lévő összes kalcium hasznosuljon, életkortól (is) függően a bevitt kalcium 21-70 százaléka szívódik fel, a többi kiürül a szervezetből.



Hasznos élelmiszerek



Sok kalciumot tartalmaznak még a tejen, tejtermékeken kívül a halak, főleg a szardínia, lazac. Szintén jó forrása a mák, dió, mandula, egyes zöldségek, például brokkoli, káposzta, cékla. És vannak magas kalciumtartalmú ásványvizek is forgalomban.

Azonban tej és tejtermékek fogyasztása nélkül, csupán más élelmiszerekkel a kalciumszükségletet nem lehet kielégíteni! 6 dl tej elfogyasztása 720 mg kalcium bevitelét jelenti, ugyanennyi kalciumbevitelt csak kb. 1,5 kg kelkáposzta fogyasztásával lehetne elérni.

A felszívódást segíti a D-vitamin, mert a belőle képződő D-hormon szükséges a kalcium felszívódásához, illetve segíti annak beépülésének a csontokba. D vitaminból sok van a tojásban, tejben, tejtermékekben,májban, halolajban. Érdmes emgemlíteni, hogy napsugárzás hatására a bőrünkben is keletkezik belőle: ehhez naponta legalább 15-20 percig kell napsütésben tartózkodnunk.

Szintén hasznos a tejcukor, a kazein (melynek legfőbb forrása a sajt) mivel emésztésekor a kalcium oldatban marad és így könnyebb a reszorpciója. Előnyös két aminosav jelenléte: a liziné és az argininé, illetve a savas közeg (amely elősegíti a kalcium ionizációját). Jó hatásúak a probiotikumok, a lassan felszívódó szénhidrátok, a C-vitamin.

A napi többszöri étkezés szintén lényeges tényező, általa javul a biológiai használhatóság.



A kalcium felszívódását csökkentő élelmiszerek



A kalcium felszívódását csökkenti az oxálsav, melyből sok van parajban, sóskában, rebarbarában, zellergumóban, csokoládéban, kakaóban, mogyorókrémben. Szintén csökkenti a felszívódó kalcium mennyiségét a fitinsav, amelyből sok van a szárazhüvelyesekben. Ez a két sav még a bélben oldhatatlan komplexet képez a kalciummal, így az nem tud onnan felszívódni. Például a paraj 100g-ja 130mg kalciumot tartalmaz, ám oxálsav tartalmának és közegének köszönhetően csak 8mg (5 százalék) szívódik fel belőle.


Gátolja a kalcium hasznosulását a foszfor, melyből sok van például a tartósított, félkész termékekben, húskészítményekben, konzervekben, csokoládéban, kávéban.

A kalcium rosszul szívódik fel: az ömlesztett sajtokból a nagy foszfát tartalom miatt, a tejcsokoládéból a magas oxalát-tartalom miatt.
A koffein, a nagy foszfáttartalmú üdítők (kóla, szénsavas üdítők), és a túlzott só-bevitel növeli a vizelettel történő kalciumürítést. Alkohol hatására is csökken a kalciumfelszívódás.



Hú, de bonyolult!



Látszik, hogy a szervezet megfelelő kalciumszintjét elérni nem könnyű, mert nem elég a táplálékok kalciumtartalmú figyelembe venni, más anyagokra is szükség van a felszívódáshoz, és a felszívódást gátló hatása miatt kerülni kellene bizonyos élelmiszereket.

Talán nem is lenne érdemes foglalkozni az egésszel, ha a felmérések azt igazolták volna, hogy a magyarok elegendő kalciumot fogyasztanak. Mivel azonban kiderült, hogy a szükséges mennyiség kétharmadát vesszük magunkhoz, ezért érdemes a hiányzó mennyiséget kalciumkészítmény szedésével pótolni.

Forrás: HáziPatika.com




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Diabétesz szakszótár

Kenyéregység

BE azaz Broteinheit. A német szakirodalomból átvett szénhidrát-számítási egység. 1... Tovább

honlapkészítés

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítségével   A Honlapkészítés csak... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Pályakezdő dietetikus - Hogyan indulhatsz el? Pályakezdő dietetikus - Hogyan indulhatsz el?
Indulj el sikeresen dietetikusként! Tippek a pályakezdéshez, álláskereséshez,...
Mi történik, ha cukorbetegként nem foglalkozunk a fogszuvasodással? Mi történik, ha cukorbetegként nem foglalkozunk a fogszuvasodással?
Cukorbetegként a fogszuvasodás kezeletlenül súlyos szövődményeket okozhat, mint a...
 Ezek a legjobb sportok cukorbetegek számára Ezek a legjobb sportok cukorbetegek számára
A cukorbetegséggel élők számára kiemelten fontos a rendszeres testmozgás, hiszen nemcsak a...
5 dolog, amire cukorbetegként fokozottan figyelned kell 5 dolog, amire cukorbetegként fokozottan figyelned kell
A cukorbetegség számos területen megváltoztatja az életünket és az egészségi...
Az őszi wellness jótékonysága – Miért kellene receptre felírni? Az őszi wellness jótékonysága – Miért kellene receptre felírni?
Fedezd fel, miért érdemes ősszel wellnessezni! A természet közelsége, a melegvizes fürdők...
Milyen fogimplantátumot válasszon 60 felett? Milyen fogimplantátumot válasszon 60 felett?
60 felett is van lehetőség tartós és esztétikus fogpótlásra. Tudja meg, milyen...
A cukorbetegség első jelei: miért fogyasztasz mérhetetlen mennyiségű vizet? A cukorbetegség első jelei: miért fogyasztasz mérhetetlen mennyiségű vizet?
A cukorbetegség korai jelei közé tartozik a szokatlanul nagy mennyiségű víz fogyasztása....
A cukorbetegség egyik legveszélyesebb szövődménye: a lábfekély A cukorbetegség egyik legveszélyesebb szövődménye: a lábfekély
A cukorbetegség súlyos szövődménye lehet a lábfekély, amely fertőzésekhez, és akár...
Ezért gyakoribb a fogvesztés a cukorbetegeknél Ezért gyakoribb a fogvesztés a cukorbetegeknél
A fogvesztés mindenképpen ijesztő lehetőség, azonban egyes betegségek, például a...
Vércukorcsökkentő pékáruk házilag: Ezt a lisztet használd kenyérsütéshez! Vércukorcsökkentő pékáruk házilag: Ezt a lisztet használd kenyérsütéshez!
Fedezd fel a vércukorbarát liszteket, amelyek segítenek egészséges házi pékáruk...
címkék: