Online tanácsadás
Kérdés:
Kérdést felvető neve: Bóta Róbert
Kedves Tamás!
Mivel szóba kerültek az édesítők segítene abban, hogy a jelenlegi állás szerint mely édesítők nem károsítják a májat? Csak édesítőszert használok, így nem mindegy mivel "mérgezem" magam...
Válasz:
Kedves Róbert!
Szinte minden cukorbetegeknek szánt könyv ezzel kezdődik. Mi legyen azzal a fránya cukorral?
Fontos tisztázni, hogy vannak mesterséges édesítőszerek, és cukrot helyettesítő anyagok.
Az édesítőszerek nem kerülnének forgalomba, ha károsítanák a májat. Azonban nagyon fontos tisztázni, hogy hosszútávon valóban nem tesz jót a májunknak.
Javaslom, hogy az édesítőszerek naponta engedett mennyiségének csak a töredékét használja. Pár szemet/ nap. Kerülje a light üdítőket is, mert azokban is van. Szacharin tartalmúakat terhesség idején nem ajánljuk.
A cukorpótlók között van olyan amelyik energiát ad és emelik a vércukor szintet. De nyugodtság, mert vannak energiamentesek is, amelyek nem emelik a vércukrot.
A gond inkább a sütéskor jelentkezik, amikor a térfogat növelésére kellene vmi cukorhelyettesítő. Sokan használják a gyümölcscukror, de mivel cukor komolyan számolni kell vele a nap SzH bevitelnél.
Nincs olyan cukorpótló, ami ne tartalmazna SzH-ot, ezért ezeket csak nagy körültekintéssel használjuk. (Max. 30 gramm/nap)
Alakítsuk ki saját desszertjeinket, amelyek elsősorban nem sütemények. Ha igen akkor is minimálisan tartalmaz cukrot, és a mi a legfontosabb, hogy ellensúlyozzuk, higítsuk a bevitt cukrot. Egy vékony lap piskóta túróval rétegezve, cukormentes málnaöntettel. Ez is desszert, nem?
Jó étvágyat kívánok!