Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Keményítő meghatározása, összetett cukor, cukormolekulák összekapcsolódása

Diabetes Portál


Keményítő

 

Összetett cukor, sok cukormolekulából összekapcsolódott, úgynevezett poliszacharid, melyet a táplálékkal főként a gabonafélékből, burgonyából veszünk föl.

 

A keményítő valójában nem más, mint számtalan egymás után álló szőlőcukor (glükóz) lánca, mely az emésztőenzimek hatására bomlik le egyes szőlőcukoregységekké.

 

A keményítők közül az egyenes láncú amilóz lassabban bomlik le, ezért lassabban emeli a vércukrot, míg az elágazó láncú amilopektin gyorsabban képes emelni a vércukorszintet.

 

Mit kell tennem, ha cukorbeteg lettem? A tennivalókról itt olvashat: a cukorbetegség kezelése.


címkék: