Koleszterin
Ún. szteránvázas vegyület, amely a szervezet egyik fontos zsír jellegű alkotóeleme. Részben az állati eredetű táplálékokkal (tojás, zsíros húsok, tejtermékek, zsírok) vesszük magunkhoz, részben a májban termelődik. Több fontos hormon, így a szteroidok és a nemi hormonok előanyaga.
Normális körülmények között az összkoleszterin szintje a vérben 5,2 mmol/l alatt van.
A vérkeringésben két különböző koleszterinszállító anyag létezik:
- a "rossz"LDL- szállító a koleszterint a májból a szervezetbe szállítja
- a "jó" HDL-szállító a fölösleges koleszterint visszaviszi ehhez az "átrakóhelyhez", majd a májon és a beleken keresztül történik a koleszterin kiválasztása.
Ha túl sok LDL van úton a vérkeringésben, a vele együtt "közlekedő" "rossz" koleszterin lerakódik az erekben. Ennek az esélye különösen akkor magas, amikor az LDL- szállító az oxidációs folyamatban megsérül, azaz eloxidálódik, ugyanis a sérült LDL-szállítók mégkönnyebben megtapadnak az erekben, és nem kerülnek vissza a májba.