Ha már cukorbeteg vagy, olvasd el, mit tehetsz állapotod kezelésére: A kettes típusú cukorbetegség kezelése
Csontritkulás: nem segít a tej!
A Harvard School of Public Health (Harvard Egyetem Közegészségtani Intézete) vizsgálatából az derül ki, hogy az eddigi állásponttal szemben nincs szoros összefüggés a tejfogyasztás és az egészséges csontok között. Sőt, azokban az országokban, ahol a legalacsonyabb az egy főre jutó tejfogyasztás (főként afrikai és ázsiai területeken), pontosan ott a legalacsonyabb a csontritkulásos megbetegedések száma. A csontritkulás megelőzéséhez sem elegendő pusztán kalcium bevitele, hanem nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot fogyasszunk (például K-, A-vitamin), ami a tejben nem, vagy nem megfelelő mennyiségben található meg. A tej továbbá, mivel sok állati fehérjét tartalmaz, ezért az emésztés során savasítja a vért. A savak lekötésére a szervezet a kalciumot használja fel, amit a csontokból von el, így elősegíti a csontritkulás kialakulását.
A pasztőrözött tej kálcium tartalma
A tej nem a legfontosabb kalciumforrás, mint ahogyan azt a legtöbb ember gondolja. A pasztőrözés és az egyéb finomító eljárások során ugyanis - szinte az összes tápanyaggal együtt - a tej elveszti kalciumtartalmát. A zöldleveles zöldségek, mint például a spenót, a zöld saláta, a kelkáposzta vagy a kelbimbó, sokkal magasabb kalciumtartalommal rendelkeznek, mint a tej.
A pattanásos bőr és a tej összefüggése
Az American Journal of Dermatology három olyan nagy felmérést is közzé tett, amik azt igazolják, hogy összefüggés van a pattanásos bőr és a tejivás között. A megfigyelések során kiderült, hogy azoknál az embereknél, akik rendszeresen fogyasztanak tejet, 44 százalékkal magasabb a pattanásos bőr kialakulásának esélye.
A tejtermék fogyasztása és a daganatos betegségek
Több kutatás is feltételezi, hogy a tejtermékek túlzott fogyasztása növelheti a daganatos betegségek kialakulásának esélyét. Kutatási eredmények hívják fel a figyelmet arra, hogy a férfiak esetében akár 30 százalékkal is megemelheti a prosztatarák kockázatát., míg a hölgyek esetében a tej emésztésekor a tejcukorból keletkező glaktóz magas szintje petefészekrák kialakulásához járulhat hozzá. Ráadásul a tej fogyasztása megemeli a testben a doppingszerként is használt IGF-1 szintjét. Ezt az inzulinszerű, fehérjeképződést serkentő növekedési anyagot a máj termeli, amit a daganatok kialakulásának egyik rizikófaktoraként tartanak számon.
A tejcukor érzékenység kialakulása
A világ népességének megközelítőleg egyharmada szenved valamilyen mérvű laktóz, vagyis tejcukor érzékenységben. A tejcukrot bontó enzim, a laktáz hiánya miatt a vékonybélben a tejcukor nem tud egyszerű cukrokká bomlani, ami hasmenést, kifejezetten bűzös székletet, hasi fájdalmat, feszülést, émelygést, hányingert, rossz általános közérzetet, fejfájást és kiütéseket is okozhat. A laktáz addig termelődik a testben amíg az a csecsemő és a kisgyermek fejlődéshez szükséges, a legtöbb embernél ötéves kor környékén leáll ez a folyamat. A laktóz érzékenység nem tévesztendő össze a tejallergiával, ami a tehéntej laktalbumin vagy kazein alkotóelemeire való allergiás reakciót jelenti, és sokkal súlyosabb következményei lehetnek, mint a laktóz érzékenységnek.
A tejfogyasztás és a szívbetegség
A tejtermékek, így a tej is bővelkedik telített zsírsavakban, ami növeli a koleszterin szintet, és így a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Az új-zélandi A2 nevű kutató cég által végzett vizsgálat arra a megállapításra jutott, hogy összefüggés lehet a tejfogyasztás és a szívbetegségek kialakulása között. Eredményeik szerint azokban az országokban, ahol kevés tejet és tejterméket fogyasztanak (például Japán), ott sokkal alacsonyabb a szívbeteg emberek aránya. Ugyan sok tejtermék kapható már alacsony vagy csökkentett zsírtartalmú változatban, de ezek egyfelől nagyon drágák, másfelől a megmaradó tejzsírt egyéb élelmiszerek gyártására felhasználják, amit később az alacsony zsírtartalmú tejterméket választó ugyanúgy megvásárol és elfogyaszt.
Mit válasszunk tej helyett?
- Tartózkodjunk sokat napon, hogy biztosítsuk D-vitamin szükségletünket!
- Fogyasszunk sok zöldleveles zöldséget, hogy a napi kalciumbevitelt fedezzük vele!
- Próbáljuk ki az árpa- vagy szójatejet! A rizstej is nagyon finom.
- Ha tehéntejre vágyunk, igyunk biotejet!
- Fogyasszunk pasztőrözetlen tejet, ami sokkal egészségesebb, mivel még tartalmaz ásványi anyagokat, szemben a pasztőrözött változattal.
Hirdessen cukorbeteg portálunkon! Kedvező ár, nagy látogatottság! Tekintse meg médiaajánlatunkat itt
Forrás: mozgasegeszseg.origo.hu