A négy legrosszabb diéta
Vegán diéta
A U.S. News & World Report magazin 2012-es diétarangsorában meglepően rossz helyen végzett a vegán, tehát hús-, tej- és tojásmentes étrend. Bár valóban segíthet csökkenteni a magas vérnyomást, illetve a szív- és érrendszeri problémák vagy a cukorbetegség kialakulását is, cserébe viszont hiánybetegségekhez is vezethet. A túl egyhangú, csupán növényekre épülő étrend miatt bizonyos anyagok - például nitritek - túlsúlyba kerülhetnek a szervezetünkben, miközben fehérje-, kalcium- és D-vitaminhiány lép fel: ezek együtt hosszú távon pedig már betegségekért is felelősek lehetnek.
Glikémiás index diéta
Nem kapott előkelő helyezést ez a diéta sem, melynek során megkülönböztetik a "jó" és "rossz" szénhidrátokat, azok vércukoremelő hatásától függően. A lassan felszívódó szénhidrátok alacsony számokat kapnak, így bátran fogyaszthatók, hiszen hosszú távon adnak energiát, és az éhségérzet is később jelentkezik. A fehér kenyér vagy a sült krumpli már magas glikémiás indexszel bír, azaz kevés rostot, vitamint tartalmaznak, és fogyasztásuk után hamar éhesek leszünk. Bár ez a módszer valóban tartós fogyáshoz vezethet, csupán a glikémiás indexe alapján csoportosítani a tápanyagokat nem a legjobb megoldás. A fruktóz glikémiás indexe például viszonylag alacsony, mégis hizlalóbb lehet, mint más, magasabb GI-jű anyagok.