1. Halkonzerv
Mindig van tonhalkonzerv, lazac és szardínia a kamrámban. Rutinszerűen használom a gyors tonhalsaláta ebédekhez, vagy fehérjeforrásként tésztákhoz vagy rakott ételekhez vacsorára. Az egyik dolog, amit a legjobban szeretek a halkonzervekben, hogy olcsóbbá teszik a tenger gyümölcsei fogyasztását, és segítenek abban, hogy több gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavat vigyek be az étrendembe.
2. Fagyasztott bogyós gyömölcsök
A bogyók olyanok, mint a természet édességei. Édesek, fanyarak, lédúsak, és többféle formában, méretben és ízben kaphatók. Arról nem is beszélve, hogy tele vannak rostokkal és antioxidánsokkal, amelyek segítenek leküzdeni a szabad gyököket, ez pedig segíthet csökkenteni a gyulladást. A friss bogyók azonban nagyon drágák lehetnek, és nem állnak el sokáig a hűtőszekrényben. Ezért szinte mindig a fagyasztott bogyók mellett döntök. Sokkal olcsóbbak, hosszabb ideig tartanak és rendkívül sokoldalúak. Ez az egyetlen fagyasztott étel, ami nélkül soha nem hagyom el a boltot .
3. Cékla
A gyökérzöldségek sok okból nagyszerűek. A többi friss zöldséghez képest sokáig elállnak a hűtőben, és miután megsültek, az édes, sós és földes ízek finom keveréke lesz bennük. A répa különösen gyulladáscsökkentő hatású a benne található fitokemikáliáknak, az úgynevezett betalainoknak köszönhetően. Az egyéb antioxidánsokban gazdag említések közé tartozik az édesburgonya, a sárgarépa és a karfiol.
4. Fagyasztott zöldek
A sötét leveles zöldeket szeretem; tele vannak rostokkal, vitaminokkal és tápanyagokkal, amelyek segíthetik a csontok egészségét, erősítik az agy egészségét és csökkentik a krónikus betegségek kockázatát. De rövid eltarthatóságuk néha élelmiszer-pazarláshoz és végső soron pénzkidobáshoz vezethet. A fagyasztott zöldek, például a spenót, a kelkáposzta választása segíthet, hogy olcsóbb legyen és hosszabb ideig is tartsanak. Más keresztes virágú zöldségek, például a brokkoli és a kelbimbó is nagyszerűek, és általában meglehetősen könnyű megtalálni őket a fagyasztó részlegben.
5. Edamame
Az edamame bab éretlen szójabab, amelyet frissen lehet fogyasztani a hüvelyből, de gyakran megtalálhatók héjában a fagyasztórészlegen is. Ez a hüvelyes tele van fehérjével, rosttal és egészséges telítetlen zsírokkal , amelyek segíthetnek a gyulladás megelőzésében. Szuper kiegyensúlyozott és pénztárcabarát választás, ha salátához, sütéshez vagy leveshez adjuk. Akár önmagukban fogyasztva is finom, sóval megszórva.
6. Barna rizs
Valószínűleg hallottad már azt a táplálkozási tanácsot, hogy egyél több teljes kiőrlésű gabonát. De az olyan különleges gabonák, mint a quinoa, a bulgur és az amarant, drágák lehetnek a boltokban. Itt jön a képbe a barna rizs. Szuper megfizethető, évekig eláll a kamrában, és segíthet kihasználni a több teljes kiőrlésű gabona fogyasztása előnyeit, beleértve a szív egészségének javítását, a cukorbetegség kockázatának csökkentését és természetesen a gyulladások csökkentését. Mivel kicsit hosszabb főzési időt igényel, szeretek nagy adag barna rizst készíteni a hét elején. Néha le is fagyasztom, ha megfőtt, hogy hosszabb ideig elálljon.
Megjegyzés
Rengeteg étel van, amely gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, és sok közülük nagyon költségkímélő. Remélhetőleg ez a lista segít egy gyulladáscsökkentő bevásárló lista összeállításában, amely megfelel a költségvetésednek. A fagyasztó maximális kihasználása segíthet az élelmiszer-pazarlás csökkentésében is.