Omega 3 zsírsav
Az Omega 3 zsírsav a telítetlen zsírsavak csoportjába tartozik. Rendszeres,hosszútávú szedése csökkenti a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázatát. A zsírsavak a sejtfalba épülnek és azok rugalmasságát befolyásolják. Ez történik a vörösvértestek esetében is: a többszörösen telítetlen zsírsavak beépülése következtében rugalmasabbá válnak. E rugalmassák teszi lehetővé számunkra, hogy a hajszálerek falán keresztül jussanak a szövetekhez és azokat oxigénnel lássák el. Az Omega 3 zsírsav csökkenti a gyulladásos reakciókat és akadályozza a véralvadást, segítve ezzel a keringést és gátolva a trombózis kialakulását. Nagy mennyiségben zsírdús tengeri halakban találjuk. A legjobb forrás a hering, makléra, lazac, tonhal. Vegetáriánusok Omega 3 zsírsavhoz jutnak lenmag, diófélék és szójatermékek fogyasztásával.