Ha már cukorbeteg vagy, olvasd el, mit tehetsz állapotod kezelésére: A kettes típusú cukorbetegség kezelése.
Paradicsom: zöldség vagy gyümölcs?
Szóval akkor zöldség vagy gyümölcs? A szakemberek szerint botanikai szempontból mindenképpen gyümölcs, viszont az amerikai legfelsőbb bíróság egy 1893-as határozata szerint a paradicsomot azért kategorizálják zöldségként, mert akként használják fel. A piros kedvencet azonban nemcsak zamatos íze miatt szeretjük, hanem egészségmegőrző hatása miatt is.
Paradicsom: Hatásos a rák ellen
A paradicsomban van egy karotinoidfajta, méghozzá a likopin, ami jelentősen csökkenti a prosztatarák előfordulásának esélyeit. A Harvardi Egyetemen 47 ezer férfi (40– 75 év közöttieket) étkezési szokásait vizsgálták meg. Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál a férfiaknál, akik hetente 10 adag paradicsomot, -szószt, -levet vagy pizzát ettek, 45%-kal kisebb arányban fordult elő prosztatarák, mint azoknál, akik heti 2 adagot ettek.
Paradicsom: a rák több fajtája ellen
Komoly bizonyítékok vannak arra is, hogy a paradicsomban lévő likopin a gyomor- és tüdőrák ellen is hatékony. Sőt az előzetes kutatások szerint a hasnyálmirigy-, a vastagbél-, a nyelőcső-, a száj-, a mell- és a méhnyakrák ellen is véd. A likopin rákellenes tulajdonságai akkor jönnek elő a legjobban, ha zsírban gazdag ételekkel, például avokádóval, olívaolajjal vagy dióval fogyasztjuk. Ennek oka, hogy a karotinoidok zsírban oldódó tápanyagok.
Paradicsom: Védi a szívünket
A már emlegetett likopin másik remek tulajdonsága, hogy megóvja a szívet az oxidációs károsodástól, így csökkenti a szívroham kialakulásának kockázatát. Az American Heart Journal egyik tanulmánya szerint az antioxidánsban gazdag paradicsomkivonattal történő kezelés csökkenti az 1-es fokozatú magas vérnyomás értékét.
Paradicsom: Éles látást biztosít
A paradicsom egyik alkotóeleme, a lutein kitűnő a szemre. A szem retinájában is van lutein, és ez szükséges az éles látáshoz. A paradicsom segít megelőzni a sárgafolt elsorvadását, amely a felnőtteknél kialakuló vakság első számú oka, és segít a látás javításában. A paradicsom egyébként kiváló C- és A-vitamin-forrás, tartalmaz még B-vitamin-komplexet, káliumot és foszfort.
Hirdessen cukorbeteg portálunkon! Kedvező ár, nagy látogatottság! Tekintse meg médiaajánlatunkat itt
Forrás: blikk.hu