Az amerikai Reading Egyetem professzorának, dr. Jeremy Spencernek a kutatása megállapította, hogy napi 2 pohár pezsgő kifejezetten jótékony hatással bír az emberi szívre és keringésre. Ez a hatás annak köszönhető, hogy megemeli a vér nitrogénoxid szintjét, amely vegyület szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában is.
A nitrogénoxid-szint megemelésének képességét a pezsgő annak köszönheti, hogy a fehér és piros szőlőben található polifenolok a szervezetünkbe jutva lassítják a vérben lévő nitrogénoxid elvonásának folyamatát.
A nitrogénoxid így hosszabb ideig képes kifejteni a hatását az erekben, ezzel pedig jótékonyan befolyásolja a vér áramlását testünkben. Ezzel együtt a pezsgő révén fenntartott magasabb nitrogénoxid szintnek köszönhetően a vérrögök kialakulásának kockázata is csökken, valamint mérséklődik a magas vérnyomás.
A pezsgő esetében megfigyelt jótékony hatások a vörösborhoz hasonlóak. A kutató melegen ajánlja a mértékletes alkoholfogyasztást: hiszen a pezsgő és vörösbor egyaránt képes csökkenteni a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.
Forrás: Lifenetwork