Hirdessen cukorbeteg portálunkon! Kedvező ár, nagy látogatottság! Tekintse meg médiaajánlatunkat itt!
A pomelo származása
Malájföld különlegessége ez a gyümölcs, mely még ma is a Távol-Kelet egyik érdekessége. Ritkábban kerül az európai piacokra, mint a jól ismert citrusfélék ez részben annak is köszönhető, hogy ma főleg csak Indiában és Dél-Kínában termesztik, de lassan a trópusi övben is elterjed.
A pomelo hagyománya
Távol-Keleten a Holdújévi ünnepek kíséroje, ahol nemcsak csemege, hanem kultikus gyümölcsféle is.
A pomelo jellemzése
A pomelo a citrusfélék egy teljesen külön fajtája. A termések színe zöldes sárga, méretük nem ritkán eléri az akár 40 cm-es átmérőt és a 6-8 kg tömeget is. Íze a keserűtől az édesig bármilyen lehet. Héja jóval vastagabb, és savanyúbb, mint a grapefruitnak.
A pomelo fajtái
Legfontosabb fajtái a hirado, double chandler, mato, tahitian és a thong dee.
A pomelo nergitartalma
52 kcal, 217 kJ/100 gramm
Melyiket pomelot vásároljuk?
A pomeló héja segíti leginkább vásárlásunkat. A hibátlan, már-már sárgába hajló színű gyümölcsöket válasszuk, mert ezek a legédesebbek. Miután héja igen vastag és könnyen lefejthető, így az a gyümölcs állagáról nem sokat árul el.
Eltarthatóság, tárolás
Akárcsak a grapefruit hűvös helyen, 3-9 hétig is eláll, és a tárolás alatt keveset veszít tápanyagtartalmából.
A pomelo előkészítése
Miután a pomelo igen messziről érkezik hazánkban és addig is sok vegyszeres kezelésen megy keresztül, elsőként alaposan mossuk meg az egyébként ehetetlen héjat. Ezután vagy megpucoljuk, vagy nem, hiszen fogyasztható a grapefruithoz hasonló módon, vagy gerezdjeire szedve, mint a narancs. A pomelo túl különleges ahhoz, hogy ne nyersen, pusztán saját ízéért fogyasszuk. Ha túl savanyúnak bizonyul, ami gyakran előfordul, akkor szórjuk meg egy kevés cukorral.
Fórum a cukorbeteg étrendről itt: Mit egyek, ha cukorbeteg vagyok?
A pomelo vitamin és ásványianyag tartalma
Kifejezetten magas kalcium és a kálium tartalma és természetesen a citrusoknál megszokott módon C-vitamin tartalma is jelentékeny.
A pomelo élettani hatásai
Kálium tartalmának köszönhetően jó vérnyomás szabályzó, illetve immunrendszer erősítő.
A wikipédia szerint a pomelo:
Pomelo (Citrus × maxima)
Pomelo
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Szappanfavirágúak (Sapindales)
Család: Rutafélék (Rutaceae)
Nemzetség: Citrus
Faj: C. × maxima
Tudományos név
Citrus × maxima
A pomelo vagy pummelo (latin: Citrus grandis, binomiális név: Citrus maxima) egy déligyümölcs. Érett állapotban általában halványzöldes, sárgás színű. Héja vastag és szivacsos. A gyümölcshús színe halvány sárgától a rózsaszínen át a vörösig terjedhet, íze édes, lágy grépfrútra hasonlít. A pomelo a legnagyobb citrusgyümölcs, átmérõje 30 cm, tömege akár 10 kg is lehet.
A pomelo származása
A pomelo Délkelet-Ázsiában és Malajziában honos. A Fiji, Tonga és Hawaii szigetek folyópartjain vadon is megterem. Vélhetõen i. e. 100 körül telepítették be Kínába. Széles körben termesztik Dél-Kínában (Jiangsu, Jiangxi és Fujian tartományokban) és Thaiföld középsõ részén a Tha Chin folyó partján, emellett Tajvanon, Japán legdélebbi részein, Dél-Indiában, Bangladesben, Myanmarban, Vietnamban, Malajziában, Indonéziában, Pápua Új-Guinea-ban, Tahitin és a Fülöp-szigeteken. Kisebb mennyiségekben, specialitásként termesztik Kaliforniában, Floridában és Izraelben is.
A vastag héjból lekvárt is fõznek. A kínai konyhában felhasználják a pomelo héját fűszerként vagy kandírozott formában. Dél-Kínában általában elõszeretettel használják fel mindenféle citrusgyümölcsök héjait ízesítésre.
Forrás: gormandnet.hu
Google