Milyen gyakran és egyszerre mennyi szénhidrátmennyiséget tartalmazó ételt fogyasszunk?
Általában a gyakori, napi 5-6-szori étkezés szükséges, az alkalmazott kiegészítő kezeléstől (tablettás-, illetve inzulinkezelési formák típusai) függően. A szénhidrátbevitel több részre osztásával csökkenthető az étkezés utáni vércukor emelkedés mértéke, a testsúlycsökkenés esélye is nagyobb, valamint kivédhetőek bizonyos tabletták és az inzulinterápia potenciális túlzott vércukorszint-csökkenést előidéző hatása is.
A szervezet úgynevezett inzulinérzékenysége napszakos ingadozást mutat, legkisebb reggel és késő délután, legnagyobb délben és éjjel, ebből adódóan a főétkezések közül a reggeli tartalmazhatja a legkevesebb, az ebéd a legtöbb szénhidrátot. Egy adott étkezéseknek meghatározott szénhidrátmennyiséget kell tartalmaznia, így pl. napi 1400 kcal-ú, 175gramm szénhidráttartalmú étrend esetén reggelire általában 30, tízóraira 25, ebédre 55, uzsonnára 20, vacsorára 45gramm szénhidrátot fogyaszthat a beteg. (Ha hatszori étkezés szükséges, mint a hagyományos inzulinkezelési formák többségénél, úgy ennél a példánál maradva 10 grammos utóvacsora szükséges a kisétkezések szénhidráttartamának 5-5- grammal történő csökkentésével.) Napi 1000 kcal, 125 gramm szénhidráttartalmú étrend esetén a fenti arányok az alábbiak szerint módosulnak: 25-15-40-15-30 gramm. Egyes vércukorcsökkentő gyógyszereket (étkezési vércukor-szabályozók), valamint gyors hatású humáninzulin-analógot alkalmazó betegeknél napi 3-szori étkezés is elegendő lehet, és az étkezések időpontja is szabadabban tolható, de 60-65 gramm feletti szénhidrát egyszerre történő bevitelének túlzott vércukoremelő hatása még a legkorszerűbb inzulin-analóg kezelés mellett sem védhető ki.