Orvosi vizsgálatok
Az orvosok már régóta megfigyelték, hogy bizonyos betegségek, panaszok gyakran együtt, halmozottan fordulnak elő. A cukorbetegség és a magas vérnyomás fontos kockázati tényezője a koszorúér-betegségnek, de ezek a betegek legtöbbször fölös kilókat viselnek magukon, és a koleszterinszintjük is emelkedett.
Az előbbi, népbetegségnek számító - csak az Egyesült Államokban 50 millió főt érintő - tünetek együttesen a metabolikus tünetcsoport elnevezést kapták, amelynek megelőzésére, kezelésére világszerte folynak a kutatások.
Kutatás
E. Mitchell Seymour vezetésével az U-M Kísérleti Laboratórium kutatói olyan patkányokat tanulmányoztak, melyek eleve hajlamosak elhízásra. A kisérleti állatok sok zsírt tartalmazó, jellegzetes amerikai étrendet fogyasztottak. A patkányok egyik csoportja ehhez a koszthoz három százaléknyi mennyiségben szőlőport is kapott.
A kutatók ugyanakkor a piros és fehér szőlő keverékéből készült táplálékkiegészítőnek megfelelő mennyiségű kalóriatöbbletet a kontrollcsoport állatainak étrendjébe is beleillesztették. A pártatlanság érdekében leszögezték, hogy a szőlőport készítő cég az értékelt adatokat nem ismerhette.
Három hónapon keresztül kapták a patkányok a különleges étrendet. A két patkánycsoport súlyában nem volt különbség. Ezzel szemben a szőlőporral kezelt kísérleti állatok szívműködése mérhetően javult, a koszorúér-betegségre jellemző, gyulladásos eltérések is csökkentek.
Miért pont a szőlő jó a cukorbetegségre?
Steven Bolling, az U-M Kardiovaszkuláris Központ szívsebésze és a kutatólaboratórium vezetője szerint azok a laboratóriumi leletek, melyek a szívinfarktushoz vezető érelváltozásokra jellemzőek, a szőlőből készült por fogyasztása esetén jó irányba mozdultak el.
"A metabolikus tünetcsoport tüneteinek javulása valószinűleg annak köszönhető, hogy a szőlőben található antioxidánsok védték a szívizom sejtjeit a károsító hatások ellen. A patkányoknál a kezelés fékezte az érelmeszesedés kifejlődését, és a szív lényegesen épebb maradt" - mondta.
Forrás: life network