Chlorella
Ez az édesvízi, zöld algafajta támogatja a sejtek regenerációját, így láthatóan képes csökkenteni az öregedés jeleit. Japán vizsgálatok szerint csökkenti a testzsír mennyiségét és a vércukorszintet. Emellett enyhíti a depresszió tüneteit, és segíti az emésztést. A szervezet méregtelenítésének is kiváló segítője. Rengeteg fehérjét tartalmaz, egészen pontosan 38-szor annyit, mint azonos mennyiségű szójabab. Ezen kívül kiváló magnéziumforrás, erről az ásványi anyagról pedig tudjuk, hogy többek között nyugtató, stresszoldó hatással is bír.
A chlorellát általában táplálékkiegészítőként fogyasztjuk, tabletta, por és kapszula formájában is kapható.
Spirulina
Egy másik algafaj, amely szintén bizonyított a táplálékkiegészítő szerepében. Még a chlorellánál is nagyobb mennyiségű fehérjét tartalmaz, elsősorban mégis szuperhatékony antioxidánsként ismert, amely segít kivédeni a szabadgyökök ártalmas hatását. Segít a bélflóra normalizálásában, és így erősíti az immunrendszert. Támogatja a vérnyomás csökkentését, és az ártalmas koleszterin szintjének csökkentésében is szerepet játszik. Könnyen emészthető, természetes vasforrás, vitamin- és ásványi anyagok valóságos tárháza. Rengeteg B-vitamint, valamint C-, D- és A-vitamint tartalmaz, de kalcium, króm, réz és magnézium is van benne. Az omega-3 zsírsavakat is a szervezetünkbe juttathatjuk vele.
A chlorellához hasonlóan a spirulinát is főképp tabletta, por és kapszula formájában fogyasztjuk.
Kakaó
A kakaó nemcsak a gyerekek kedvenc italának és a csokoládénak kedvelt alapanyaga, hanem egyben remek antioxidáns-forrás is. Antioxidáns hatású vegyületei segítenek a szív- és érrendszeri betegségek kivédésében, és az agy működését is támogatják. Épp ezért érdemes időnként elmajszolni egy kevés jó minőségű, legalább 70 százalékos kakaótartalmú csokoládét.
Ha a hidegben inkább valami forróra vágysz, néha készíthetsz magadnak egy csésze igazi, főzött kakaót kevés cukorral. De megteszi a 70%-os csokoládé is.
Gojibogyó
A goji, más néven a lícium 19 aminosavat tartalmaz - ezek nem mások, mint a fehérjék építőkövei. Számos rákellenes hatású vegyület is van benne, például rengeteg antioxidáns hatású karotinoid, ezek között béta-karotin és a szemet védő zeaxantin. A B-vitaminok, valamint a C- és E-vitamin jó forrása. Az esszenciális zsírsavakat is megtaláljuk benne, amelyek a hormon- és az idegrendszer tökéletes működését segítik elő. A goji támogatja a szervezet regenerálódását, erősíti az immunrendszert, javítja az emlékezőképességet, és segít fenntartani a normális vércukor- és koleszterinszintet.
A gojibogyó létezik szárított formában: egy kis maroknyit (10-30 g) ajánlatos elfogyasztani naponta, akár magában elrágcsálni, akár müzlibe, joghurtba keverni, épp úgy, mint más szárított gyümölcsöket. Juice formában is lehet kapni, ebből naponta 25 ml-t ajánlott fogyasztani.
Noni juice
Ennek a Tahitiről, illetve Délkelet-Ázsiából származó gyümölcsnek a leve segíti az emésztést, gyorsítja az anyagcserét, stabilizálja a vércukorszintet, sőt, gyulladásgátló tulajdonságai miatt az allergiás reakciók hevességét is képes csökkenteni. Egyes források szerint egyik hatóanyaga képes aktiválni az agyban elhelyezkedő tobozmirigy működését - ez a mirigy a hangulatot is szabályozó szerotonin és melatonin termelésében játszik szerepet, így kiegyensúlyozott működése esetén jobb
lesz a hangulatunk, és pihentetőbb lesz az álmunk. Kozmetikai felhasználása esetén a noni kiváló hidratáló tulajdonságokkal bír, és csökkenti az idő múlásának jeleit.
A noni szintén juice formájában kapható, napi adagja 1-2 evőkanál.
Forrás: life.hu