A szakemberek tisztában vannak vele, hogy egy-egy kérdés eldöntéséhez egy észlelés, vagy akár egy komplett vizsgálat elvégzése nem elégséges. Ezért ma már elsősorban a fellelhető összes, megfelelő kritériumok alapján lefolytatott vizsgálatsorozatok egybevetése, kiértékelése vezethet a megoldáshoz.
Hamiltonban és Torontóban dolgozó kanadai kutatók Sonia S. Aland vezetésével 1981 és 2014 között megjelentetett 20.413 tudományos közlemény átnézésével választották ki azt a 41 megfigyeléses vizsgálatot, melyek szigorú statisztikai kritériumaiknak megfeleltek. Ezek összegzéseként alábbiakat sikerült megállapítani:
Nem találtak kapcsolatot a telített zsírsavak fogyasztása és az összes halálozás, a szív-érrendszeri halálozás, a szív érrendszeri megbetegedések, az iszkémiás sztrók vagy a 2-es típusú diabétesz között.
Ami a transz-zsírsavakat illeti, azok fogyasztása 34%-kal növelte az összes halálozást, 28%-kal a szív-érrendszeri halálozást, de nem fokozta a sztrók és a 2-es típusú diabétesz kockázatát.
A vizsgálók konklúziója: elsősorban az iparilag előállított, transz-zsírsavakat leginkább tartalmazó élelmiszerek fogyasztása kerülendő és célszerű kevesebb telített és több egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmazó élelmiszereket fogyasztani.
Forrás: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.h3978