A júliusban a Nutrition hasábjain megjelent összefoglaló közlemény ajánlásait alátámasztotta az ezt követő hetekben napvilágot látott két – ausztráliai és New Orleansi kutatók által – részben kövér cukorbetegeken végzett vizsgálatok eredményei. Ezek szerint a súlyfelesleggel rendelkező cukorbetegeknél is számos előnnyel járhat az alacsony szénhidrát-tartalmú és ezzel együtt természetesen energiaszegény étrend is. Jól ismert az a tény, hogy ha valaki nem tud megbirkózni a magas vércukrokkal és erősen megszorítja a szénhidrát bevitelét, csökkenni kezd a
vércukor szintje. Ennek a módszernek az alkalmazása viszont csak egyidejűleg testsúlycsökkenést is eredményező erősen energiaszegény diétán célszerű, mert ha a diabéteszes ugyan szénhidrátot nem vagy alig fogyaszt, viszont helyette – ami csak belefér – fehérjét és zsiradékot, mint 30–40 évvel ezelőtt mondták: „húst-hússal”, akkor a testsúly nem csökken, az állapot tartós javulására nem lehet számítani, viszont a nagyon magas zsírtartalmú étrend eredményeként fokozódik az érelmeszesedés.
Ezek után nagy kérdés...