A legjobb vegán tojáshelyettesítők
Bár számos vegán tojáspótló létezik, fontos megjegyezni, hogy nem mindegyik egyforma módja a tojáshelyettesítésre minden receptben. Mielőtt alternatívát választanál, feltétlenül határozd meg a tojás rendeltetését az eredeti receptben. Amellett, hogy kötőanyagként működik (gondoljunk a pudingokra), a tojás kelesztőként is működhet és szerkezetet adhat a pékáruknak.
1. Lenmagliszt
Az omega-3 zsírsavakban, rostokban és fehérjében gazdag lenmag minden vegán kamrában alapvető alapanyag. Minden tojáshoz keverj össze 1 evőkanál lenmagliszt 3 evőkanál vizet villával vagy habverővel. Hagyd állni a keveréket 3-5 percig, amíg sűrű, gélszerű állagot nem kapsz. Használd a lenmagtojást (más néven "flegg") vegán tojáshelyettesítőként süteményekben, muffinokban vagy vega hamburger bucikban. Ha húsevő vagy, de nem tudsz tojást sütni, cseréld ki a fasírtba.
2. Aquafaba
Ne öntsd ki a maradék folyadékot abból a csicseriborsókonzervből, amelyből most csináltál hummuszt. Az aquafaba néven ismert, a babkonzervekben és hüvelyesekben lévő viszkózus folyadék nagyszerű vegán tojáshelyettesítő, különösen a tojásfehérje esetében. Habbá verve varázslatosan habcsókra emlékeztető állaggá válik, amelyet cukormázhoz vagy házi majonézbe is használhatunk. Használj 2 evőkanál aquafabat helyettesíteni egy tojásfehérje során vagy 3 evőkanál aquafabat egy egész tojásra.
3. Banán
Van néhány érett banánod, amit fel kell használni? Próbáld kicserélni őket a tojásra a palacsinta- , sütemény- vagy brownie-receptekben. Természetes édes ízt és nedvességet adnak hozzájuk. Használj egy közepes pépesített banánt minden tojáshoz a receptben.
4. Almaszósz
Az almaszósz egy másik nagyszerű vegán tojáshelyettesítő egy szupernedves sütemény vagy gyors kenyér elkészítéséhez. Használj 3 evőkanál almaszószt tojásonként a receptekben (válassz cukrozatlan almaszószt a cukor csökkentése érdekében).
5. Chia mag
A lenmaghoz hasonlóan a chia mag egészséges vegán tojás alternatíva, tele rostokkal és omega-3-mal. Keverjünk össze 1 evőkanál chia mag 3 evőkanál tojásonként vizet, használat előtt pedig hagyjuk a keveréket körülbelül 10-15 percig besűrűsödni. Próbáld meg elkészíteni a chia pudingot egészséges nassolnivalóként, a görög joghurtot pedig helyettesítsd vegán joghurttal, hogy tejmentes maradjon.
6. Sütőpor és olaj
További sütőpor és olaj hozzáadása egyszerű módja annak, hogy a kamrában lévő dolgokatvegán tojás helyettesítésére használjuk. Minden tojáshoz 2 tk. sütőpor, 1 tk. növényi olaj, és 2 evőkanál vizet kell összekeverned, mielőtt hozzáadnád a recepthez. Ez a módszer a legjobb a tojás helyettesítésére a sütireceptekben.
7. Keményítők
Van néhány boltokban kapható vegán tojáspótló, amely keményítők keverékét tartalmazzák. Ha saját magad szeretnéd elkészíteni, keverj össze 2 evőkanál. nyílgyökér port, tápióka keményítőt/lisztet, kukoricakeményítőt vagy burgonyalisztet 3 evőkanál vízzel minden tojáshoz, amelyet helyettesíteni szeretnél. Próbáld ki ezt a módszert süteményekben és kenyérreceptekben.
8. Tofu
A préselt szójabab túróból készült tofu már sok vegetáriánus étrend alapanyaga, mivel magas fehérjetartalma és bármilyen ízhez képes alkalmazkodni. A tofu remekül működik tojáspótlóként, mivel nedvességet biztosít a kelesztőszert tartalmazó receptekben. A következő gyors kenyérsütés során próbáld meg a tojást tofura cserélni. Használj ¼ csésze kevert selymes tofut tojásonként.
Lehet, hogy kell egy kis gyakorlás, hogy megtaláld a neked leginkább tetsző vegán tojáspótlót, de hidd el, menni fog!