Samantha Heller, táplálkozás-szakértő szerint a munka nem az első, mely bizonyítja a vörös hús és a zsírban gazdag étrend káros hatását. "Ennek ellenére aggasztó, hogy az amerikai emberek mennyire képtelenek az étrendváltásra, csökkenteni a vaj, a bifsztek, a sonka és a sajt mennyiségét" - véli a szakértő. "További aggodalomra ad okot, hogy az emberek zöme kifejezetten sok fehérjét fogyaszt."
A Circulation folyóirat augusztus 16-i számában megjelent tanulmány szerint már kis odafigyeléssel lényegi változásokat lehet elérni: a sonkás-sajtos szendvics helyett érdemes kipróbálni a mogyoróvajas-banános szendvicset, teljes kiőrlésű lisztből készült ételeket kell fogyasztani, ki kell próbálni a vegetáriánus chilit - sok zöldséggel és babbal -, és a vegetáriánus hamburgert. A hot dogot, a hagyományos hamburgert, az olasz tésztákat azonban száműzni kell az étrendből.
Dr. Adam M. Bernstein és a Harvard Orvosi Egyetem Közegészségtani Tanszékének munkatársai egy 16 évet felölelő adatbázis segítségével 83 146, 30 és 55 év közötti hölgy adatait elemezték. Ebben az időszakban 2210 nem halálos kimenetelű infarktus alakult ki, míg 952 halállal végződött. Bernstein és munkacsoportja megállapította, hogy a sok vörös hús növeli a szívbetegségek kockázatát, míg a szárnyasok, a halételek, és a mogyoró fogyasztása csökkenti azt. Amennyiben a valaki túl sok fehérjét fogyaszt, a kockázat csökkenthető, ha mellette fogyasztunk mogyorót, halat, szárnyast, illetve tartjuk a zsírszegény étrendet.
Habár a tanulmány csak nőkkel foglalkozott, Bernstein biztos benne, hogy a vizsgált kockázati tényezők férfiak esetén is érvényesek.
Medipress
Forrás: Lifenetwork.hu