Ételek, amelyek után nem esik jól a cigaretta
Az Egyesült Államokban található Duke Egyetem kutatói szerint akár a leszokást is elősegíthetik azok az ételek és italok, amelyek egy - 209 dohányos bevonásával elvégzett - felmérés szerint elrontják a cigaretta ízét.
Amint arról az Origo Egészségrovata beszámolt, Joseph McClernon és munkatársai arra kérték a vizsgálatban résztvevő dohányos alanyaikat, hogy fogyasszanak különféle élelmiszereket, majd miután rágyújtottak, számoljanak be az ételek és italok ízmódosító hatásairól.
A résztvevők 19 százaléka úgy vélte, hogy a legtöbb tejtermék, így egy pohár tej vagy egy szelet sajt már érezhetően elrontja a cigaretta ízét. A válaszadók 14 százaléka szerint a koffeint nem tartalmazó italoknak, például a víznek és a gyümölcsleveknek van ilyen hatása, 16 százalék pedig a gyümölcsökkel és a zöldségekkel kapcsolatban vélekedett ugyanígy.
A kutatócsoport emellett olyan élelmiszereket is azonosított, amelyek finomabbá tették a füst ízét: a megkérdezettek 44 százaléka szerint ilyenek az alkoholos italok, 45 százalék a koffeintartalmú italokkal - tea, kávé, kóla - kapcsolatban számolt be ízfokozó hatásról, 11 százalék pedig úgy érezte, hogy a húsok fogyasztását követően is jobban esik a dohányzás, mint egyébként - olvasható az egyetem sajtóközleményében.
A Nicotine and Tobacco Research című folyóiratban megjelent tanulmány eredményei szerint a mentolos cigarettát szívóknál kevésbé érvényesülnek ezek a hatások, mivel a mentolos íz már eleve elfedi a korábban fogyasztott ételek ízeit. McClernon szerint a felfedezés akár a leszokásban is segíthetne, ezért a jövőben azonosítani fogják azokat a vegyületeket, amelyek az említett élelmiszerekben a leginkább hatnak az ízérzékelésre. Ilyen lehet például az ezüst-acetát, amelyet a leszokást segítő terápia során például rágógumi formájában lehetne fogyasztani.