Táplálék kiegészítők csökkenthetik a gestációs diabétesz kockázatát
A gestációs (terhességi) diabétesz gyakorisága jóval meghaladja az 5%-ot, ezért is kell szűrni minden várandós nőt legkésőbb a 20. terhességi héten. A fő kockázati tényezők a kövérség és a 30 év feletti életkor, valamint 2-es típusú cukorbeteg a családban.
Egy új vizsgálat keretében 110 normális testsúlyú, első fokú rokonai között cukorbetegséggel rendelkező nő felénél a
terhesség első harmadától a szülésig napi 2x2 gramm mio-inozitollal és 2x400 mikrogramm
fólsavval egészítették ki táplálkozásukat, míg a nők másik fele csupán fólsavat szedett. A
mio inozitolt is szedő nők 6%-ánál fejlődött ki terhességi diabétesz, míg a csupán fólsavat
szedők között ez az arány 15% volt.
Mio-inozitol mellett nem fordult elő túlsúlyos magzat (makroszómia), míg nélküle a nők 7%-a túlsúlyos újszülöttnek adott életet. A mio-inozitol az áltagos 2500 kcal-ás amerikai étrendben kb.0,9 grammnyi mennyiségben van jelen, főként a
friss gyümölcsök, zöldségek, főzelékek, babfélék, magvak és a diófélék tartalmazzák. Napi 12
grammnyi mennyiségben történő alkalmazása során csupán enyhe gyomor-bél mellékhatást
tapasztaltak, 2x2 gramm esetében ez nem fordult elő. Egyetlen dologra kell vigyázni, mely
szerint a mio-inozitol egyes vizsgálatok során stimulálta a méhösszehúzódást, az oxitocin
szint fokozása révén.
(Forrás: Diabetes Care, 2013.- április)