A 8 leggyakoribb tévhit a diabétesszel kapcsolatban
3. Minden cukorbetegnek azonos vércukor- és HbA1c értékek elérésére kell törekedni
Évekkel korábban még valóban azt gondoltuk, hogy életkorra, fittségi állapotra vagy kísérő betegségek jelenlétére tekintet nélkül minden cukorbeteg számára azonos anyagcsere értékek az ideálisak. Ma már egyre jobban egyénre kell szabni a kezelési célokat. Ez érvényes mind a vércukorszintekre, mind pedig a vérzsírokra és a vérnyomásra. A különböző társbetegségek fennállása módosíthatja a célokat és e tekintetben egyre inkább szem előtt szükséges tartani a beteg kívánságait is.
4. A cukorbetegség nem a cukorfogyasztás következménye
Sok „szakértő” hangsúlyozza ezt. Pedig az ellenkezője kétszeresen is igaz: nem csupán a cukor (édességek, cukros italok, stb.), hanem minden finomított szénhidrát (fehér lisztből készült pékárúk, tészták) fogyasztása roppant mértékben „megdobja” a vércukor szintjét, ami viszont akár többszörös inzulin-elválasztást eredményezhet. Mivel pedig az inzulin egyúttal a legfőbb „zsírképző” hormon is, ezért az elfogyasztott cukor zsírrá alakul és nő a testsúly, ami az „életmód” diabétesz kifejlődésének legfontosabb tényezője. Epidemiológiai vizsgálatok bizonyítják, hogy azokban az országokban, ahol az utóbbi évtizedekben ugrásszerűen nőtt a cukorbevitel, akár kólafélék mértéktelen fogyasztása révén (arab országok, Kína, Mexikó, Egyesült Államok), ugrásszerűen nőtt a cukorbetegek száma. Éppen ezért maximálisan küzdeni kell a cukorfogyasztás ellen.