Nos, az elmúlt év folyamán csokoládé ügyben is erre került sor: a Cambridge-i Egyetemen dr. Andriana Buitrago-Lopez és munkatársai a teljes tudományos világirodalomból a szigorú szempontoknak megfelelő 7 közlemény eredményeit összegezték. Ezek keretében 114.000 férfi és nő csokoládé (kakaó) fogyasztási szokásait elemezték a soha nem fogyasztóktól a heti legalább egy vagy több alkalommal fogyasztókig. Az elemzett személyek többéves után-követése nyomán arra a következtetésre jutottak, hogy a legtöbb csokoládét, kakaót, ill. ezekkel készült termékeket fogyasztók esetében a koszorúsér megbetegedések gyakorisága 57, a szívhalálozás 50, bármely szív-érrendszeri megbetegedés 37, végül a sztrók előfordulási aránya 27%-kal vol kisebb, mint a csokoládét nem fogyasztók körében. Egy vizsgálat a csokoládét fogyasztó férfiak körében 35%-kal csökkentette a diabétesz kockázatát is, nők esetében ilyet nem észleltek.
A csatolt ábrán a középen lévő függőleges vonaltól balra eső értékek mutatják az egyes vizsgálatok tükrében a csokoládé-fogyasztás előnyös voltának a mértékét. Mindezen előnyökért a csokoládéban fellelhető polifenolok a „felelősek”, melyek fokozzák a nitrogén oxid felhasználását és ezáltal javítják az ér belhártya funkcióit. (Nagy kérdés, hogy ezek után mit tanácsoljunk a cukorbetegeknek, ill. a csokoládé-termékek fogyasztóinak. A legtöbb polifenol a magas, legalább 70% kakaót tartalmazó fekete csokoládékban lelhető, fel, ezek ára igen magas és élvezeti értékük alacsonyabb. A vizsgálatokban nem tettek különbséget tej vagy keserű csokoládék, kakaóital vagy csokoládés kekszek, nápolyik között. Ezért csak annyit mondhatunk, naponta keveset, mértékkel, az bizonyosan senkinek nem árthat – a referáló megjegyzése.)
Forrás: BMJ