Kedvezően hat a kávé a cukorbetegségre
Cukros italokat fogyasztó100 ezer férfit és nőt vizsgáltak 22 éven keresztül és azt találták, hogy közöttük 23%-os arányban nőtt a diabéteszesek száma azokhoz képest, akik kerülték a cukros italokat. Viszont nem találtak érdemi különbséget aszerint, hogy a fogyasztott cukros italok tartalmaztak-e koffeint vagy nem. A kávéivó nők és férfiak között 3-8%-kal kevesebb lett a cukorbeteg, mint a kávét nem ivók között. Az, hogy koffeines vagy koffeinmentes kávét fogyasztottak, érdemileg nem befolyásolta az eredményt. A vizsgálók egyelőre nem tudják a koffein valódi szerepét az anyagcsere folyamatokban, az újabb vizsgálatok tükrében mégis úgy tűnik, hogy a koffeinmentes kávé nagyobb mértékben csökkenti a diabétesz kockázatát, mint a koffeines. A teáknak ebből a szempontból sokkal enyhébb, de szintén kedvező szerepe van.
Forrás: Am J Clin Nutrition 2012.november