A munkahelyi stressz és a diabétesz kockázata
A kanadai Torontóban Richard Glazier és munkatársai azt tanulmányozták, miképpen reagálnak az alkalmazottként dolgozó férfiak és a nők (35-60 év között) a munkahelyi stresszre és ez fokozza-e a diabétesz kockázatát. 7.443 férfit és nőt vizsgáltak 10 éven keresztül és rendkívül érdekes eredményre jutottak. Amíg a férfiak jól tűrték a maximálisan szabályozott munkakörülményeket és ez nem okozott számukra fokozott stresszt és fokozott diabétesz kockázatot, addig a nőknél az ellenkezője történt. Azok a nők stresszeltek kevésbé, akik alig ellenőrizve szabadon dolgozhattak, míg a fokozott ellenőrzés a nők esetében fokozta a stresszt és többen betegedtek meg cukorbetegségben. Ezt a kutatók arra vezették vissza, hogy a férfiak és a nők élettanilag és magatartás vonatkozásában különböző módon reagálnak a stresszre és ezért a nők esetében fokozottan fontosak a munkakörülmények. Szigorúan szabályozott munkakörülmények között a nők stressz szintje jobban nő, ezért magasabb náluk a cukorbetegséget (is) kiváltó stressz-hormonok szintje, a stressz kompenzálására többet esznek, főleg édességet és laktató zsíros ételeket és ez is fokozza esetükben a diabétesz kockázatát.
Forrás: Journal of the Society of Occupational Medicine, 2012. augusztus