A rosttal dúsított élelmiszerekről
22 fiatal nő részvételével vizsgálták a különböző csokoládé-szeletek hatását úgy, hogy egy-egy fajtából este és reggel fogyasztottak, naplóban rögzítették teltség, ill. éhség-érzetüket és a napközben elfogyasztott egyéb élelmiszereket. Azt találták, hogy a sok rostot tartalmazó termékek puffadást, a bélgázok fokozott távozását eredményezték, de fogyasztásuk után az éhségérzet nem csökkent, a teltségérzet nem fokozódott. Egy párhuzamos vizsgálatban azt találták, hogy a reggelire elfogyasztott zabkása és gyümölcs nagyobb teltségérzetet okozott és jobban csökkentette az éhségérzetet, mint az azonos rosttartalmú szeletkék. Következtetésük: ne dőljünk be a reklámoknak, és fogyasszunk több növényi rostot minél természetesebb formában, mert az javítja az emésztést, gátolja a bélrákok kifejlődését és még a testsúly fenntartásához is hozzájárul.
Forrás: Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 2012. július